НОВИНИ

Журналистът Илхан Андай: Делян Пеевски ще бъде все по-силният човек в ДПС, човекът след Доган

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 20.09.2023
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

"Доган тества Пеевски в момента. В един момент Доган може да го официализира с повече власт в ДПС. Не казвам, че след няколко месеца той ще стане лидер, но той ще бъде все по-силният човек, човекът след Доган." Това заяви в предаването "Още от деня" журналистът Илхан Андай.

"ДПС първи влязоха в час, съобразно новия световен ред, както каза Делян Пеевски. Последваха едни бързи събития след тези думи на Пеевски и започна нареждане на комисиите парламентарните и , ДПС получи твърде много парламентарна власт. Едно правителство вече не се сформира от разговори в Сарая , в дома на Асен Василев, а има едно стъпало горе, някои го наричат посолство, други връзката с Брюксел, срещи в манастир. Тези силните на България при сформирането на това правителство бяха зависими от силните в световен и европейски план. Затова ДПС е много полезна формация, за това, че първи са прозрели новите дадености и заради удобната аритметика - без ДПС няма как да се получи това уравнение за оцеляване на кабинета Денков", каза Андай.

Журналистът подчерта, че депутатът Делян Пеевски е особено активен.

"Той е с ново лице. Пеевски изпреварва събитията и промотира хубавите неща, които ще се случват в България. Делян Пеевски има плаващ статус. Изпратен е при другите от ПП-ДБ и ГЕРБ като миротоврец, макар да не изглежда така благ. Той не се мъчи с българския език, изрежда нещата и създава полезни новини, които плашат партньорите. Изглежда новият Делян Пеевски е по- за предпочитане от всички нарциси в този парламент. Сатанизираният Пеевски повече полезен ли е на държавата от фаворизирания Кирил Петков", допълни журналистът.

Илхан Андай коментира и новината, че настоящият кмет на Кърджали Хасан Азис няма да е кандидатът на ДПС на предстоящите местни избори след 20-годишно управление.

"Къде сбърка Хасан Азис? След като е открита номинационната кампания, Хасан казва на Доган на събитие в Росенец какво е свършил през годините и че хората са зад него. Конкретният отговор на Доган тогава е "действай". Не казва категорично да или не", посочи Андай.

Почетният председател на ДПС и ръководството на Движението са препитали през последните дни всички кандидат-кметове, традиция, която партията спазва от последните 20 години.

"Този изпит, така наречените консултации, бяха толкова интересни , че през 2015 г. имаше толкова много кандидати от една община, че се шегуваха защо не са се качили на автобус и да са дошли. Имаше хора, които просто искаха да видят Доган. Явяваха се супер неподготвени, говореха небивалици. Форматът безспорно е интересен. Той е приложим единствено при ДПС и ГЕРБ. Самият Ахмед Доган си получава информация от различни източници и е на ясно, че на местна почва тези номинации също се манипулират. Местният съвет контролира. На много малки населени места техни кандидати от града се оплакваха, че тях не ги номинират, защото по-силните в региона не допускат това нещо. Така че и номинациите са полезни за ДПС, и изпита при Доган", коментира журналистът.

"Обществените нагласи и спецификите в смесените региони показват, че ДПС имат шанс да спечелят между 35 и 40 общини. На 25 общини, аз мога да ви ги изредя, на 17 и 18-и шестте общини в Кърджали, които бяха излъчени кандидати, 29 октомври ще бъде своеобразен протокол на това решение. Те са сигурни кметове", допълни Андай.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Димитър Илиев обсъди възможности за сътрудничество в спорта със сръбския си колега Зоран Гаич
Министър Димитър Илиев обсъди възможности за сътрудничество в спорта със сръбския си колега Зоран Гаич
Мими Христова се пребори за бронза на световното по борба в Сърбия
Мими Христова се пребори за бронза на световното по борба в Сърбия