НОВИНИ

ЕК препоръча започване на преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС

Двете държави ще трябва да изпълнят редица критерии, в т. ч. в борбата срещу корупцията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:45, 08.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

Исторически ден за Украйна, Молдова и за разширяването на ЕС. ЕК препоръча започването на преговори за членство в ЕС с двете държави. Според Брюксел, преговорите с Босна и Херцеговина също могат за започнат, ако страната изпълни определени условия, а Грузия може да получи статут на страна - кандидат за членство. Еврокомисията оповести днес дългоочакваните доклади за разширяването на ЕС и финансов пакет за Западните Балкани от 6 милиарда евро за периода 2024-2027 година.

Въпреки войната, през последната година Украйна е изпълнила 90 процента от изискванията на Брюксел за започване на преговори за членство. Днес Киев получи дългоочакваната добра новина, но и препоръка за още три важни реформи, свързани с борбата с корупцията, ограничаването на влиянието на олигарсите и гарантирането на правата на малцинствата, сред които беше споменато и българското.

“Протестите на Майдана започнаха преди десет години. Тогава хората биваха разстрелвани, защото се увиха с европейско знаме. Десет години по-късно, днес е исторически ден, защото Комисията препоръчва Съветът да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова. Комисията също така препоръчва започването на преговори за присъединяване към ЕС с Босна и Херцеговина, след като бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство. Комисията препоръчва на Съвета да предостави на Грузия статут на страна кандидатка при условие, че се предприемат определени стъпки за реформа”, заяви Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

Президент на Украйна Володимир Зеленски нарече решението на Брюксел “стъпка в правилната посока” - както за Украйна, така и за цяла Европа:

“Украинците винаги сме били и оставаме част от общото европейско семейство. Страната ни трябва да бъде в Европейския съюз. Украинците го заслужаваме както заради защитата на европейските ценности, така и поради факта, че и във време на пълномащабна война държим на думата си и продължаваме да развиваме държавни си институции”.

От страните от Западните Балкани преговори за членство може започне и Босна и Херцеговина, ако изпълни няколко допълнителни условия. Притесненията на Брюксел са свързани с авторитарни и сепаратистки решения на властите в Република Сръбска, които не отговарят на европейските норми.

На Северна Македония ЕК напомни за промените в Конституцията, които трябва да гарантират правата на българите. Една тогава страната на практика ще може да започне преговорите. Очаква се това да стане до края на годината. ЕК предлага и нов финансов пакет за страните от Западните Балкани, за да стимулира икономиките им.

снимки: БТА/Архив

“Ние предлагаме на Съвета да увеличи европейската финансова помощ в подкрепа на реформите като предоставим допълнителни 6 милиарда евро. Надяваме се с този финансов пакет регионът да увеличи брутния си вътрешен продукт с поне една трета. Смятаме, че наистина можем икономически да стимулираме региона”, каза Оливер Вархеи - еврокомисар по разширяването.

Лидерите на страните от ЕС са тези, които трябва окончателно да решат в средата на декември дали ще се съобразят с предложенията на Европейската комисия, свързани с разширяването на общността. Държави като Унгария и Словения вече намекнаха, че вземането на единодушно решение няма да бъде лесно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се стигна до промяната по върховете на ДПС?
Как се стигна до промяната по върховете на ДПС?
Фабиан Марожан: Радвам се, че съм в София и имам възможност да играя тук
Фабиан Марожан: Радвам се, че съм в София и имам възможност да играя тук