НОВИНИ

Отваря врати Руската църква в София

След 50 дни под ключ: Миряните ще могат да се поклонят в криптата с мощите на Свети Серафим Софийски

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
06:12, 10.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Отвори врати Руската църква в центъра на София след 50 дни под ключ. Новият предстоятел, назначен от руския патриарх, протойерей Владимир Тишчук ще отслужи първия си молебен, заедно с тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в църквата. Храмът, както и криптата с мощите на Свети Серафим Софийски, вече са отворени. Очаква се да пристигнат официални лица от руското посолство, включително и руският посланик Елеонора Митрофанова.

Богослужения ще има и в събота, и в неделя. Впоследствие ще има и общи служения с представители на нашата църква. Досега отец Владимир е бил свещеник в храма "Св. Николай" във Виена. Отец Владимир е получил благословение и от българският, и от руският патриарх да бъде предстоятел в Руската църква в София.

Столичният храм "Св. Николай Мирликийски" беше затворен на 21 септември, след като предстоятелят му - архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж. Имаше и серия от протести, за да бъдат отворени отново вратите на църквата и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.

Покрай шпионския скандал се породи и спор - чия е собствеността на имота. На 26 септември нотариусът Иван Дахтеров и Агенцията по вписванията заявиха, че руското посолство има нотариален акт за църквата. Ден по-късно от Държавния архив откриха документа за дарението на земята на църквата и крепостния акт. А прокуратурата започна проверка.

Вижте прякото включване на Елиана Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нетаняху: Израел не планира да окупира Газа
Нетаняху: Израел не планира да окупира Газа
НЗОК обсъжда бюджета за догодина
НЗОК обсъжда бюджета за догодина