НОВИНИ

Депутатите в спор за дерогацията и таксите на "Лукойл"

bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 10.11.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Енергийни теми във фокуса на втория и последен работен ден на депутатите за тази седмица. В кулоарите реакции на разследването на Европейската комисия за това, че "Лукойл" нарушава дерогацията и изнася руски петрол и петролни продукти въпреки забраната, като по този начин нарушава европейските санкции и продава продуктите в страни от ЕС и САЩ, за над 1 млрд евро.

ГЕРБ-СДС и ДПС се обявиха за бързото отпадане на дерогацията, от ПП-ДБ са на мнение, че това може да се случи най-рано през март.

"Аз се радвам, че Европейската комисия започва това разследване и се надявам дерогацията да отпадне по най- бързия начин. Защо "Лукойл" им е по-мил? Санкциите ги заобикаля "Лукойл" с активната подкрепата на българското правителство с активната подкрепа на сегашния премиер, миналогодишния и финансовия министър", каза Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в парламента, депутат от ПГ на ГЕРБ.

"Виждаме от тези международни разследвания, че всичко което говорим е факт и това трябва да приключи веднага в България. За нас трябва да се случи веднага и трябва да има съгласие, защото ако не се случи партиите които не го подкрепя са про-Путин партии. Днес е 10 ноември и ако това не се случи, демокрацията може да си отиде от про-Путин партии в България", посочи Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

"Призоваваме НАП и митниците да разследват всички сделки от времето на дерогацията, за да се изясни дали има нарушения, да се пристъпи към назначаване на особен управител от страна на държавата", заяви Радослав Рибарски, депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Според Рибарски, ако бъдат установени нарушения, законодателството е ясно и то предвижда въвеждането фигурата на особен управител в рафинерията. Рибарски бе категоричен, че с оглед зимните месеци и необходимостта населението да бъде осигурено, отпадането на дерогацията трябва да стане най-рано през месец март.

"За пореден път политиката взима връх над икономиката и се оказва, че когато някой реши извън България, България трябва да се съобразява с правила, които някой реши да наложи на нас българите. Въпросът е България самостоятелна държава ли е? Ако от ГЕРБ имат сведения, че Асен Василев краде - да подадат сигнал в прокуратурата", отсече Костадин Костадинов - лидер на ПГ на "Възраждане".

"Ако някой е нарушават тази дерогация, ако някой е правил някакви шашми, то е необходимо да има такова разследване и трябва да докаже, че някой е нарушил дерогацията на Европейската комисия", каза Драгомир Стойнев - ПГ на БСП за България.

"Ако от ЕК са открили някакви схеми и нарушения за тази дерогация, то следва те да се разследват и отговорните лица за понесат наказателна отговорност", каза Павела Митова от ИТН.

Междувременно в пленарната зала депутатите гледат ветото на президента върху промените в закона за енергетиката.

Вижте прякото включване на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпада карантината при COVID-19 реши единодушно НС
Отпада карантината при COVID-19 реши единодушно НС
Португалия отива на предсрочни парламентарни избори
Португалия отива на предсрочни парламентарни избори