НОВИНИ

Илия Тодоров: Пътят убива, когато е нарушена инфраструктурата

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 10.11.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Пътят е опасен, когато нямаме качествена маркировка, мантинели и знаци. Много е важна инфраструктурата. При някои случаи пътят убива. Това заяви Илия Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи в "Денят започва".

"За да се стигне до там осветителни тела да падат в тунели, това е сериозен проблем явно вече от години. Оправданието е, че няма средства. АПИ харчи бюджета си за строителство на нови пътища, ремонти и поддръжка на старите", коментира Илия Тодоров.

Той обясни, че част от ремонтите, които се извършват на някои места, са вследствие от катастрофи, които са увредили инфраструктурата.

"Тези пари трябва да бъдат възстановени от хората, които са нанесли щета на пътя. Ще бъде много добре в АПИ да се прокара структура, която да събира тези пари, за да има достатъчно за съществените ремонти на пътя", уточни Тодоров.

Адвокатът на семейството, което загуби своя близка, след като осветително тяло падна върху колата й в тунел "Ечемишка", обясни, че след изплащане на обезщетението очакват и какво ще се случи по досъдебното производство. Дали ще бъде прекратено, или ще има внесен обвинителен акт.

"Това е абсолютно безхаберие от страна на АПИ. През 2010 г. е имало подобен инцидент, който е контузил друг водач. Той ги е осъдил, но въпреки това ремонт не е извършен. През 2005 г. е имало договор за ремонт на тунела, но не е осъществен. Лично аз нямам обяснение защо повече от 5 години няма внесен обвинителен акт срещу нито едно виновно лице", каза Тодор Димитров - адвокат на пострадалите.

Според Илия Тодоров виновен за инцидента трябва да се намери и държи под отговорност.

"Пътят до това да не се стига 5 - 6 години да няма обвинени е да се прецезира чия е отговорността. Дали изпълнителният директор е виновен, надзора или кой", коментира Илия Тодоров.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 50 дни под ключ отвориха Руската църква в София
След 50 дни под ключ отвориха Руската църква в София
Байер Леверкузен се класира предсрочно за елиминациите в Лига Европа
Байер Леверкузен се класира предсрочно за елиминациите в Лига Европа