НОВИНИ

Повдигнаха обвинения на шестима служители от АПИ за инцидента в тунел "Ечемишка"

Шест длъжности лица от Агенция "Пътна инфраструктура" са обвинени за инцидента в тунел "Ечемишка" при който загина жена след като част от осветлението се срина върху нейния автамобил. Сред привлечените под отговорност са и двамата бивши шефове на АПИ Лазар Лазарав и Дочно Атансов.

Николай Минков
от Николай Минков
17:18, 13.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Общо 150 тома са събраните до момента доказателства по досъдебното производство. Според разследващите, от построяването на тунела през 1985 г. до фаталния инцидент, не е извършен нито един ремонт на съоръжението.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Единственото мероприятие, което през всичките тези годни е било осъществено е веднъж да се измие самия тунел и да се боядиса.

През годините от "Автомагистрали "АД и "Пътно поддържане" неведнъж са подавали сигнали до АПИ, че осветлението в тунела е опасно.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Установено е безспорно, че още през 2010 г. стоманената конструкция е станала потенциално опасна. Има документи за това и технически анализи, и експертни заключения, които са станали достояние на АПИ. Посочено е още 2015 г, че осветителните тела не подлежат на ремонт, корпусите и насрещните планки са изгнили, късат се и падат върху пътното платно.

Въпреки сигналите, последните от които през януари 2016 г, от АПИ не предприемат мерки за ремонт на 140-тонната конструкция, носеща осветлението.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Имало е и възможност, имало и необходимост от спешно ремонтиране, изцяло подмяна на тази осветителна уредба , но за съжаление бездействието на длъжностните лица, престъпно е продължило толкова време.

Ако шестимата бъдат признати за виновни, ги грози наказание от 2 до 6 години лишаване от свобода. За момента срещу обвинените е наложена мярка за неотклонение "подписка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция и Германия в мащабна акция по издирването на атентатора от Страсбург
Франция и Германия в мащабна акция по издирването на атентатора от Страсбург
Наложиха мониторинг на бюро Зелена карта, председателят му подаде оставка
Наложиха мониторинг на бюро "Зелена карта", председателят му подаде оставка