НОВИНИ

Наложиха мониторинг на бюро "Зелена карта", председателят му подаде оставка

Председателят на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи Орлин Пенев подаде оставка. В мотивите му се посочва, че се оттегля от поста по здравословни причини. Напускането му идва, след като в понеделник от Европейското бюро по надзора върху зелените карти уведомиха страната ни, че е поставена под мониторинг. От Асоциацията на застрахователите увериха, че въпреки мярката, спокойно можем да пътуваме в чужбина с личните си превозни средства, тъй като няма проблем с покритието на полиците.

Николай Минков
от Николай Минков
17:04, 13.12.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Заради зачестилите случаи у нас на застраховане на автомобили под себестойността, още преди няколко месеца Европейското бюро по надзора върху зелените карта започна наблюдение върху застрахователния пазар, а от понеделник вече сме първата страна в ЕС, която попада под официален мониторинг. Причината - при пътни инциденти в чужбина, полиците, издадени от някои български фирми не покривали щетите.

Светла Несторова - председател на Асоциацията на българските застрахователи: По отношение на наложената мярка "мониторинг" няма да има никакви последствия към настоящия момент за потребителите на застраховка "гражданска отговорност". Техните полици остават валидни, с пълно покритие както за територията на България, така и за територията на ЕС, независимо от наложената мярка. Хората могат спокойно и свободно да пътуват както празниците, така и след това. Покритието на полиците им не се променя.

Според Асоциацията на застрахователите, липсата на достатъчно надзор на сектора е причината да се стигне до сегашната ситуация.

Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи: Асоциацията многократно е алармирала, че пазарът по гражданска отговорност е тежък пазар, слоен пазар и има сериозни проблеми. За да бъдат решавани тези проблеми, е нужен силен регулатор, който да наложи ясни, прозрачни правила и еднакви условия за всички участници на пазара.

Заради наложения мониторинг Бюрото на българските автомобилни застрахователи се задължава ежемесечно да предоставя справки за финансовото състояние на застрахователния пазар у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинения на шестима служители от АПИ за инцидента в тунел Ечемишка
Повдигнаха обвинения на шестима служители от АПИ за инцидента в тунел "Ечемишка"
Вирер спечели спринта в Хохфилцен
Вирер спечели спринта в Хохфилцен