Николай и Евгения Баневи остават за постоянно в ареста

Евгения и Николай Баневи остават за постоянно в ареста. Това реши Апелативният специализиран съд. Причината - има опасност двамата да се укрият и да извършат нови престъпления, тъй като разполагат с много пари и имат сметки в офшорни зони. Семейството е обвинено за прането на над 1 милиард лева, укриване на данъци и източване на приватизирани предприятия.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:31, 13.12.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Преди началото на съдебното заседание бизнесменът Николай Банев коментира обвинението за пране на пари.

Николай Банев: Вижте, целият този процес е нещо като селска вечеринка. Знаете ли в една банка, която я цитират като EFG. Тя е публична банка, регистрирана на лондонската фондова борса как може да вкараш 600 милиона евро изпрани.

Според Баневи семейството е жертва на Спецсъда, а обвиненията срещу фамилията са били на трупчета. В залата стана ясно, че още през 2011 г. следовател е дал информация по друго разследване, че през 2006 г. към швейцарска сметка са преведени близо 1 милиард лева.

Николай Банев: Не може да се изцепиш пред цялото общество и да кажеш Банев има в швейцарска сметка милиард лева. Това е абсурдно. А вие имате ли ги? Нямам един цент.

Банев заяви още, че през годините два пъти е информирал държавата за проблемите в завода "Полимери", но без резултат. По думите му, в документите по делото няма нито един негов и на съпругата му подпис, свързан с финансови злоупотреби.

Николай Банев: Срещу "Полимери" се водеше уникална война от страна именно на държавата.
Евгения Банева: Конкретно аз в тези фирми фигурирам като никоя." В групата фирми в АКБ Форест аз съм се занимавала с туристически дейност.
Ивайло Лозанов, прокурор: Има още доста неща, които следва да се направят по делото. Ще издържат ли доказателствата в съда? На този етап не мога да кажа. Все още е твърде рано.

Ако бъдат признати за виновни от съда, Баневи могат да получат до 10 години затвор.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
 МВР издирва началника на КАТ - Казанлък
МВР издирва началника на КАТ - Казанлък
Бъдещите криминалисти от МВР вече разполагат с модерна лаборатория
Бъдещите криминалисти от МВР вече разполагат с модерна лаборатория