Парламентът прие на първо четене промени в Закона за устройството на територията

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за устройството на територията. Така срокът за изготвяне на общи устройствени планове на общините се удължава с две години до 1 януари 2021 г.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:55, 13.12.2018
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Един от основните мотиви е фактът, че голяма част от общините нямат одобрени и влезли в сила общи устройствени планове. Процедурите за одобряването на тези планове се забавяли заради обжалване избора на изпълнител, трудно набавяне на информация за устройството на дадена територия и продължителните обществени обсъждания.

Александър Ненков, ГЕРБ: Практиката показва: 70-80 общини имат действащи устройствени планове. Много общини не са успели да ги одобрят. Между 70-80 общини, които имат действащи общи устройствени планове, което е значително по-малко от това, което всъщност е било и желанието на законодателя преди повече от 7 години. Голяма част от общините са на някакъв етап на изработване на общ устройствен план. И къде по обективни причини, най-вече по обективни причини, къде по субективни, защото има и такива - не са стигнали до неговото окончателно приемане. Да им се даде един разумен срок, в който те да завършат тези процедури.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Николай Банев: Процесът срещу мен е селска вечеринка
Николай Банев: Процесът срещу мен е селска вечеринка
Трето бебе изоставено в болница в Пловдив само за месец
Трето бебе изоставено в болница в Пловдив само за месец