НОВИНИ

Окончателно: АПИ е осъдена да плати обезщетение за стотици хиляди за трагедията в тунел "Ечемишка"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
14:25, 09.11.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
окончателно апи осъдена плати обезщетение стотици хиляди трагедията тунел ечемишка
Слушай новината

Агенция "Пътна инфраструктура" е осъдена да плати обезщетение от близо половин милион лева на близките на починалата в тунел "Ечемишка" жена. Решението е на Върховния касационен съд и е окончателно.

Инцидентът стана през февруари 2017 година. Тогава в тунела на автомагистрала "Хемус" падна една от лампите върху преминаваща кола и на място уби 64-годишната жена.

След инцидента през 2017 беше извършен бърз ремонт на тунела за по-малко от 30 дни като беше подменена цялата инсталация.

Адвокатът на близките на починалата съобщи, че майката на жертвата както и съпругът й са развили онкологични заболявания след трагедията и са починали докато чакат решението на съда.

Разследването, което да покаже кои точно са виновниците за трагедията, все още не е завършило.

"Моите клиенти са доволни от съдебното решение. След дълга съдебна битка получихме обезщетение от 460 000 лева заедно с лихвите. Те ще бъдат разпределени между наследниците, тъй като двама от ищците към настоящия момент не са сред нас, а именно - майката и съпругът на пострадалата.

Инсталацията в тунела дълги години преди инцидента е била в неподдържано състояние, като е имало и инциденти, доклади, но не са били взети мерки. Тоест, това е един крещящ пример за безхаберието на държавата в лицето на АПИ, дълги години преди 2017, преди да се случи този инцидент.

Това е абсолютно безхаберие на Агенция "Пътна инфраструктура". Дълги години са получавали доклади, като подобен инцидент е имало и през 2010 година, когато е паднало осветително тяло и е контузило друг водач....въпреки това ремонтът не е извършен. Не мога да отговоря на въпроса защо към настоящия момент няма внесен обвинителен акт към виновните лица, служители на АПИ, независимо от това на каква длъжност са били през 2017 година", посочи Тодор Димитров, адвокат на близките на загиналата

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 460 000 лв. са дарени за кампанията на Васил Терзиев - вижте колко са получили другите участници на вота
Над 460 000 лв. са дарени за кампанията на Васил Терзиев - вижте колко са получили другите участници на вота
Откриха паметник на Георги Аспарухов-Гунди (Снимки)
Откриха паметник на Георги Аспарухов-Гунди (Снимки)