НОВИНИ

Рафинерията в Бургас ще работи с руски петрол още 1 година, решението предизвика скандали в НС

Николай Минков
от Николай Минков
17:31, 28.09.2023
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Бургаската рафинерия ще работи с руски петрол още 12 месеца, като поетапно ще намалява количествата. Това реши парламентът, приемайки на второ четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Напрежение в пленарната зала по време на дебатите, провокирани от твърдението, че без дерогацията цената на горивото ще надхвърли 4 лева.

Икономическата комисия в НС реши да отложи с 1 г. прекратяването на дерогацията на "Лукойл"

Напрежение в пленарната зала при обсъждане на мерките за ограничаване на "Нефтохим Бургас" да работи с руски петрол. Опозицията обвини управляващите, че по този начин тласкат рафинерията към фалит. Мнозинството от своя страна излезе с контрааргумент, че по този начин се отваря пазарът за повече доставчици и от там се очаква намаление на цените на горивата.

Страстите се нажежиха след като стана ясно, че чрез поправките ще бъде наложена такса от 20 лв. на мегаватчас върху доставките на руски газ.

"Наясно ли сте, че ние плащаме най-скъпия газ, който стигна 9 пъти по-скъпо от съседна Турция, четири пъти по-скъпо от Гърция. Наясно ли сте, че това, което внасяме, е тонове руски газ, минавайки обаче през посредници? Вие казахте, че цената на бензиноколонката няма да мине повече от 3 лв. тя е вече 3,20, 3.30 спрямо бензина. Аз ви казвам, че ще стане и 4 лв., ако вие продължавате да управлявате. Такива смешници като вас наистина ще опропастят държавата и дано по бързо да си тръгнете", каза Борислав Гуцанов от БСП.

Гуцанов беше наказан с предупреждение, а от ПП-ДБ го обвиниха в лъжа.

"Вие изговорихте страшно много лъжи. Днес в България руски газ не се внася и няма причина да плашите българския народ как цената ще стане по 4 или 5 лева", каза Йордан Иванов - ПП-ДБ.

Вносителите на законопроекта обясниха, че с поправките ще се даде възможност за отваряна на пазара за нови доставчици.

"Ако до вчера на това пристанище можеше само една фирма да внася петрол, сега ще им повече конкуренция и повече вносители фирми защото потенциално цените могат да бъдат по добри за гражданите. Това е нашата цел", каза Мартин Димитров ПП-ДБ.

"Лукойл" за отпадането на дерогацията за внос на руски петрол: Всички потребители ще се окажат губещи

От "Възраждане" не приеха аргументите.

"Бъркате с този пример - баби с жаби и компютри с компоти, а в същото време ако ви дадат една купа със сено, не можете да а разделите на 2 животни. Вие може да си изберете какъв евроатлантик сте, но ДПС зад гърба ви да си прокарват бизнес интересите".

До нова вълна от страсти се стигна след предложението за поетапно намаляване на руския петрол в рафинерията от 80% през декември до 25 на сто през септември следващата година.

От "Има такъв народ" поискаха да не се отнема дерогацията и обвиниха ПП-ДБ, че тласкат дружеството към фалит.

"Искам да чуя някой от ПП-ДБ и от ДПС да ми обясни как ЕС не иска нищо, а ние се навеждаме да го правим. Защо? От комунисти освен национализация, друго не може да се очаква и времето ви изтича там, дето подвиквате, комунистчета мили", каза Тошко Йорданов.

Заради думите си Йорданов получи забележка от председателстващия заседанието.

Според вносителите по този начин се защитават националните интереси.

"Когато говорите за "Лукойл" като някаква оплаквачка обаче по друг начин изглеждат нещата. Тази защита на руските интереси, която виждаме и от "Възраждане", и от БСП, по никакъв начин не кореспондира с българските интереси. Аз ще ви кажа защо. Законът въвежда фигурата на особен търговски управител в "Лукойл", който при застрашаване на националните интереси ще има право да поеме управлението на рафинерията", коментира Ивайло Мирчев - ПП-ДБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин победи Етър и записа трета поредна победа в Първа лига
Пирин победи Етър и записа трета поредна победа в Първа лига
2,2 млрд. лева ще отдели държавата за спирането на въглищните централи
2,2 млрд. лева ще отдели държавата за спирането на въглищните централи