НОВИНИ

Петър Чобанов: Банките нямат право да отказват откриването на сметка без такса

bnt avatar logo
от БНТ
18:44, 28.09.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Смисълът на банковата сметка за основни операции е социално включване на хора от уязвимите групи с по-ниски доходи, които да станат част от финасовата система и да си открият такава сметка, която и до момента беше с по-ниски такси, за да използват необходимите и възможни инструменти за това. Така подуправителят на БНБ Петър Чобанов коментира в студиото на "Още от деня" откриването на банкови сметки за заплати, пенсии и социални плащания без такси.

По думите му, и преди промените в закона нямаше много открити банкови сметки в банковата система - общо малко над 1000 сметки, но сега от началото на месеца се появи известен интерес.

"Още от самото начало, когато стана ясно, че няма да е много лесно да бъде приложена сметката започнахме да мислим с Министерството на финансите и с Асоциацията на банките в България как да я направим наистина инструмент, за да служи на хора, за които е предназначена, а именно за хората с по-ниски доходи. Министерският съвет вече прие промени в закона, който регулира тази материя и там вече по-ясно е казано колко операции ще бъдат извършвани безплатно с тази сметка, какви операции ще бъдат извършвани и те ще посочват, че източникът на тези средства са точно от посочените в закона заплати, пенсии, стипендии", поясни Чобанов.

Той добави, че след като се направят законодателни промени, вече по-ясно ще е за хората какво право имат, когато си откриват такава сметка. А банките нямат право да отказват, въпреки че го правят, според сигнали от граждани. Чобанов каза още, че основния приход на банките не е от таксите, а от лихвите.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири победи за българските боксьори на Балканското първенство
Четири победи за българските боксьори на Балканското първенство
Демонстрация по взривяване на морска мина направиха във Варна
Демонстрация по взривяване на морска мина направиха във Варна