НОВИНИ

12 кандидати влизат в битка за кметския пост в Благоевград

местни избори снимки рекорден брой кандидати оглавят община благоевград
bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 25.09.2023 (обновена)
Чете се за: 05:05 мин.
Местни избори 2023
Слушай новината

За кметския стол в Благоевград битка ще водят 12 кандидати. Сред тях има предишни кметове, бивши и настоящи общински съветници, бизнесмени, адвокати и застрахователи.

Досегашният градоначалник Илко Стоянов отново влиза в надпреварата за кметското място. Той е независим кандидат, подкрепен от ГЕРБ. Има дългогодишен опит в политиката на местно ниво. Бил е съветник в Общинския съвет - Благоевград и заместник-кмет на Петрич. Стоянов застана начело на община Благоевград преди две години, когато се проведоха извънредни избори за кмет, след като Върховният административен съд прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов като кмет на Благоевград, тъй като в едномесечен срок от встъпването му в длъжност не беше заличил своя фирма от Търговския регистър. През април 2021 г. и през юли 2021 г. Стоянов, който е адвокат по професия, на два пъти беше избран за народен представител от "Има такъв народ", но се отказва от мандата си.

Румен Томов, който заради неспазени срокове загуби кметското си място в Благоевград, сега отново ще се опита да си го върне. Кандидатурата му е издигната от Инициативен комитет. През 2019 г. Томов беше избран за кмет на общината след балотаж с тогавашния градоначалник Атанас Камбитов. Сега Камбитов, който беше 8 години кмет на Благоевград, също е сред кандидатите да застанат начело на областния център. Той заемаше поста в периода 2012 - 2019 г., като член на ГЕРБ. През 2020 г. напусна партията на Бойко Борисов и се присъедини към тази на Цветан Цветанов "Републиканци за България".

Сега Атанас Камбитов влиза в надпреварата като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет.

Добре познат за хората в Благоевград и областта е и Николай Шушков, който също е сред кандидатите за кмет на града. Издигнат от инициативен комитет, Шушков получи подкрепа и от коалиция "БСП за България". Той е бивш областен управител и зам. министър на регионалното развитие от последния служебен кабинет. Близо 20 години е работил в системата на митниците, бил е директор на Регионална митница - София.

Сред новите лица, които ще се борят за кметския стол в Благоевград, е кандидатът на "Продължаваме Промяната"–"Демократична България" Методи Байкушев. Завършил право, адвокат Байкушев е бил Генерален секретар на Националния комитет в България на Международната търговска камара и член на комисията, която номинира арбитри по арбитражни дела пред най-големия арбитражен съд в света.

Народният представител в 49-ото Народно събрание Цвета Рангелова е кандидатът за кмет на Благоевград, издигнат от политическа партия "Възраждане". Завършва висшето си образование в Югозападния университет "Неофит Рилски" със специалност "Право", от 2001 г. Рангелова е адвокат.

Още един депутат от 49-ия парламент е сред кандидат-кметовете в Благоевград. Това е Станислав Богдански, издигнат от "Има такъв народ". По професия е застраховател.

Като независим кандидат в кметската битка влиза и Венелин Трошанов. Той е бивш заместник-кмет по строителството по време на управлението на Румен Томов. Трошанов се впуска в конкуренцията за ръководство на града като самостоятелен, подсилен от Инициативен комитет.

За кандидат кмет на Благоевград от НДСВ е номиниран заместник-председателят на партията Кирил Габеров. Той е юрист по образование, с много сериозен опит в структурите на общинската и държавната администрация.

Атанас Киряков от ПП "Национално движение за права и свободи – НДПС" за втори път ще се пробва в кметската надпревара. Той беше кандидат и през 2019 г.

За кметския пост ще се борят още Елена Атанасова от "Партия на Зелените", бивша съветничка от Общинския съвет - Благоевград, и Александър Тодоров от ПП "Средна европейска класа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС наказа Ботев Пловдив с над 17 000 лева глоба и мач без публика след двубоя с ЦСКА
БФС наказа Ботев Пловдив с над 17 000 лева глоба и мач без публика след двубоя с ЦСКА
Руското външно министерство извика българския посланик в Москва
Руското външно министерство извика българския посланик в Москва