НОВИНИ

Росен Желязков участва в Европейската конференция на председателите на парламенти в Дъблин

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:42, 28.09.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Бъдещето на свободния демократичен свят е невъзможно без свободата за украинския народ, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в Дъблин, където се провежда Европейската конференция на председателите на парламенти.

Председателят на парламента Росен Желязков изтъкна, че трябва да бъдат удвоени усилията в няколко направления: гарантиране на продоволствена сигурност и възстановяване на критичната инфраструктура в Украйна, мерки за подслон и образование за бягащите от войната и разширяване на програмите в подкрепа на децата. България е последователна в непоколебимата си подкрепа за Украйна, увери Желязков като даде пример с помощта възстановяването на енергийна инфраструктура чрез преговорите за продажба на два ядрени реактора.

В дългия списък на престъпленията срещу човечеството трябва да намери място и “кражбата на бъдеще” - с тези думи председателят на Народното събрание Росен Желязков се обърна към своите колеги:

"Акцентирахме първо върху подкрепата, която сме оказвали, оказваме и ще оказваме на Украйна във всичките аспекти. Така също акцентирахме и върху готовността на български компании да бъдат ангажирани във възстановяването на Украйна в сферата на транспорта, енергетиката, търговията, продоволствието. И разбира се всичките аспекти,свързани с хуманитарната помощ."

Пример за подкрепата на България към Украйна е и приетото само преди ден от Народното събрание решение за предоставяне на допълнителна военна помощ, посочи Желязков пред своя украински колега и получи благодарност за ангажимента на българския парламент:

"Този ангажимент се показва с конкретни решения, които трудно, но знаем, че за бъдещето на Европа, за бъдещето на света, които не би трябвало да допуска подобни войни да променят установените международни правила, установения международен ред и основните принципи за териториална ненакърнимост, суверенитет и независимост на държавите в Европа и в света."

снимки: Милена Кирова

Ние искаме демократичния свят да сложи край на диктатурата на Русия, заяви председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук:

"Агресията на Русия остави дълбока рана - в нашата страна и нашите сърца. Победата означава напълно възстановяване на териториалната цялост на Украйна - мир и справедливост за жертвите.

С председателя на ПАСЕ Тини Кокс, Росен Желязков обсъди вече продължаващия 24 години мониторинг на Съвета на Европа върху България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФ по волейбол награди шампионите от Ученическите игри
БФ по волейбол награди шампионите от Ученическите игри
Денчева и Янева осигуриха първи медал за България на европейското лично първенство по тенис до 16 г.
Денчева и Янева осигуриха първи медал за България на европейското лично първенство по тенис до 16 г.