НОВИНИ

След бурята Даниел нов циклон потопи Централна Гърция

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:18, 28.09.2023
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Седмици след като бурята Даниел потопи Гърция и отне живота на 17 души, водният кошмар в южната ни съседка се повтаря. Централната част на южната ни съседка е застигната от нов циклон Елиас. Проливни дъждове и гръмотевични бури засегнаха същите райони, които пострадаха и в началото на месеца.

Реки от кал, автомобили, отнесени в открито море, жилища под вода. Волос. Кадрите не са от началото на месеца, а от днес. Още преди да успеят да възстановят щетите след бурята Даниел, хората в Централна Гърция са застигнати от новото бедствие Елиас.

Бурята Елиас: Блокирани пътища и отново наводнения в Гърция

Само за ден количеството валежи е 30 пъти над средното за месеца. Обичайно във Волос валят около 35 л/кв. Сега са отчетени 1000. Макар да са получили известие за задаващата се буря на телефоните си, препатилите местни жители отказват да приемат, че отново именно те са в окото на бурята.

Елени Константату, жителка на Волос: "Тази седмица точно приключих с разчистването след предишната буря. Не очаквах, че толкова скоро ще ни се случи отново. Сега започваме всичко от начало."

Българинът Иван Иванов също е сред засегнатите от стихията:

"Живея тук от 28 години, но вече не издържам. Не знам какво ще правя, още не се бяхме опомнили след предишното наводнение. Налага се да изхвърлим всичките си мебели, нищо не ни остана."

За страха от водното бедствие във Волос - разказ на един гръцки студент в София

Въведена е забрана за пътуване, от съображения за сигурност са затворени и пътища. Лошото време застигна и област Атика, а също и областите Тесалия, Фтиотида, Спорадските острови и Северна Евия - вторият по големина остров в Гърция. Според прогнозите, времето ще се оправи най-рано утре.

снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В миналото и днес: Отношенията между Българската и Руската православна църква
В миналото и днес: Отношенията между Българската и Руската православна църква
Предизборни смени на партии - кои са най-любопитните битки за кметове в страната?
Предизборни смени на партии - кои са най-любопитните битки за кметове в страната?