НОВИНИ

Оставиха бебе пред къща в Айтос, новороденото е премръзнало

бременна деветия месец загуби бебето частна болница сливен
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
17:27, 30.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Изоставиха бебе пред къща в Айтос. Новороденото е открито захвърлено до контейнер за отпадъци. Сигнал в полицията е подаден малко преди 16.00 ч. днес.

Момченцето е било във видимо добро здравословно състояние, но е премръзнало.

Бебето е взето от екип на Спешна помощ и е откарано към УМБАЛ - Бургас. По случая е образувано досъдебно производство.

Дежурните неонатолози в УМБАЛ - Бургас са спасили бебето. Веднага е прието в Отделението по неонатология, където установяват, че е силно премръзнало.

Момченцето тежи 2800 гр и е доносено дете. При първоначалния преглед други здравословни проблеми не са установени, но предстоят още изследвания.

„Една жена, с едно малко дете и ми вика ела, ела. Аз тъкмо правих буса, маркучът ми беше скъсан. И гледам едно черно чувалче, с една завивка и едно малко бебе, изоставено там. Видях бебето, мърда, краченцата му играят. Дадох помощ на една душа, както се казва. Иначе, ако беше останало още 5-10 минути щеше да е умряло, замръзнало. И някое куче може да мине, както съм пуснал аз да се разкарва и може да го изяде“, каза Иван Илиев.

Според лекарите е възможно раждането да е настъпило в домашни условия, но не изключват версията това да е станало и в лечебно заведение. Състоянието на бебето показва, че раждането е настъпило преди няколко часа, било е и изкъпано. За случая са информирани полицията и Агенцията за закрила на детето.

Годишно в отделението по неонатология на УМБАЛ - Бургас се грижат за около 50 изоставени деца. Бебетата живеят в болницата два месеца и повече, докато бъдат настанени в приемни семейства. Липсата на достатъчно приемни семейства в Бургас и региона допълнително удължава процедурата. Лекарите неведнъж са повдигали въпроса, че животът в болницата не се отразява добре на едно здраво доносено бебе, но засега промяна в процедурите няма. Проблемът съществува от момента, в който бяха закрити домовете за изоставени деца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скритите съкровища: Започва реставрацията на артефакти от Хераклея Синтика
Скритите съкровища: Започва реставрацията на артефакти от Хераклея Синтика
Непоставен китаец отстрани Андрей Рубльов на тенис турнира в Пекин
Непоставен китаец отстрани Андрей Рубльов на тенис турнира в Пекин