НОВИНИ

Изборите в Австрия: Как се стигна до възхода на крайнодесните?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:30, 30.09.2024
Чете се за: 08:22 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

В Австрия "Партията на свободата" празнува безпрецедентна победа. Свидетели сме на възход на крайната десница в поредна европейска държава. Според окончателните резултати от парламентарните избори партията, създадена преди почти 70 години от бивши нацисти, спечели малко над 29% от гласовете. Следвана e от досегашните управляващи - консерваторите от "Народната партия", с почти три на сто по-малко. Социалдемократите стават трети.

От Виена предават нашите специални пратеници Биляна Бонева и операторът Миглена Гайдарова.

Какво следва сега в австрийската политика, ще успее ли крайната десница да състави правителство?

Биляна Бонева, БНТ: Защо крайнодесните идеи са популярни в Австрия? Както и в други европейски държави - Германия, Франция, Нидерландия, Италия? Какво се случи в Европа?

Сузане Шол, журналист: Този въпрос си го задавам от доста време. Има различни проблеми. Голяма част от австрийците бяха нацисти, но след войната, след 1945 година, ние бяхме учени, че сега за нас - австрийците започва нова история. Че всичко е в миналото и ние вече сме нови хора. Че ние сме нова държава. Никога не се опитахме да обсъдим какво точно се случи в нашата държава по време на Втората световна война. Ние обичахме да казваме, че за всичко са виновни нацистите. Виновни са други. Виновни са германците. Когато не се казва истината и това се повтаря, резултатът според мен е това, което виждаме в момента. Хората не осъзнават, че това, което в момента казват, са го казвали преди нацистите. Знаете ли, аз се страхувам. Аз самата съм еврейка, децата ми са евреи, а сега изглежда, че сякаш нещо в историята се повтаря. Сега, разбира се, има много повече хора, които казват - не, ние не искаме това да се случи, но все пак го виждаме на различни места в Европа.

Снимки: АП/БТА

- Миграцията ли е проблемът, който засилва тези настроения?

- Така твърдят крайнодесните, но това не е така. Не мигрантите докараха антисемитизма тук. Не са виновни мигрантите за проблемите с неолиберализма. Това са си наши проблеми. Но за политиците е много по-лесно да казват: тези черни хора, които идват тук, те разрушиха нашите общества. И аз не знам как това може да се пребори. Когато кажете, че мигрантите се грижат за нас в болниците, за възрастните хора - и това са мигранти от Източна Европа, дори и от България, както и от други европейски държави, но също и от Сирия, Афганистан, Египет, Ирак... И когато кажете така, те отговарят: да, но все пак ние не ги харесваме и искаме те да си отидат. Но, ако те си тръгнат, няма да има кой да работи в болниците, да работят неща, които австрийците не искат да работят.

- Какви са характеристиките за симпатизантите на крайнодесните? Какви хора ги подкрепят?

- Трудно е да се определи. Приема се, че крайнодесните симпатизанти са австрийци, от работническата класа, с по-ниски доходи. Но вече има и привърженици от средната класа. И това са хора, които се страхуват, че ще изгубят своя статут в обществото. Симпатизантите вече са от различни слоеве на обществото, но това са предимно хора, които се страхуват. Страхуват се от бъдещето, страхуват се какво ще се случи, страхуват се от всичко, което става. И Партията на свободата им казва: всичко е наред. Не трябва да се страхувате - за климатичните промени, за нещата, които стават по света, за мигрантите. Те казват: ние ще направим Австрия могъща отново - подобно на това, което се говори в САЩ. Но това са неща, които тези страхуващи се хора искат да чуят и за това са привърженици на крайнодесните.

- Вие сте член на едно движение - как е по-правилно да го наречем - "Възрастни дами срещу крайнодесните" или "Баби срещу крайнодесните"?

- Не, ние сме баби - Баби срещу крайнодесните.

- Ще ни разкажете ли повече за това движение?

- Движението е основано през 2017 година, когато крайнодесните влязоха в правителството. То започва като малка група във Фейсбук - Баби срещу крайнодесните. Аз се върнах във Виена, след като бях кореспондент от Русия през 2009 година. За мен беше отчайващо, защото сред партиите, които бяха тогава в Австрия, аз нямаше коя да подкрепя. И затова веднага се присъединих към тази група. Къде на шега, къде много сериозно, вече нашето движение е важна част от гражданското общество. Подобно движение беше необходимо за обществото, в което големите партии искат да са на власт. При нас има всякакви членове. Това, което ние казваме е, че не сме с никоя политическа партия. Всички сме жени, което означава, че полицията ни гледа така..., ние сме възрастни дами, със сиви коси. За мен това движение е чудесно, срещнах чудесни хора, намерих много приятели от всякакви части от обществото. Аз съм израснала в определена среда, в голямо семейство с баща лекар. Но сега срещнах хора, които преди нямаше как да срещна. И ние сме абсолютно против всички движения, които се насочват към крайнодясното. Имаме клубове в цялата страна. В движението има и различни групи. Например аз съм част от група - Баби на сцената. Занимаваме се изкуство, с театър. Всеки ден от понеделник до петък ние сме пред Канцлерството, за да настояваме, че да си бежанец е човешко право. Имаме различни групи. И е чудесно, защото хората вече ни познават. В Германия има много групи, които се откриват, както ние се открихме в Австрия. Има клубове в Италия, в Швейцария.

- Твърди се, че има връзка между "Партията на свободата" и Русия.

- Това е много интересно. Защото всички продължават да гледат на Русия като на Съветския съюз, от едната страна са комунистите, от другата - нацистите. Но това вече не е истина. За мен Путин е нацист. Той започна война. Той харесва всички крайнодесни движения, защото те изповядват неговите идеи. Те харесват диктатурата, цензурата, обичат да потискат хората, не обичат демокрацията, не харесват толерантността, уважението. Според тях мигрантите са причината за всеки проблем. Те имат еднакви идеологически възгледи. Русия в момента е диктатура, в която в култ са издигнати парите и властта.

- Оптимист ли сте за бъдещото на Европа?

- Не съвсем. Не много, но искам да съм оптимист.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер достигна до полуфиналите на тенис турнира в Пекин
Яник Синер достигна до полуфиналите на тенис турнира в Пекин
Мними земеделци опитали да източат 150 000 лева от фондовете на ДОО
Мними земеделци опитали да източат 150 000 лева от фондовете на ДОО