НОВИНИ

Как Израел превзе Хизбула отвътре?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:01, 30.09.2024
Чете се за: 05:32 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Смята се, че голяма част от арсенала на Хизбула е унищожен през последните месеци, но със сигурност групировката не е противник за подценяване. От движението твърдят, че разполагат със 100 хиляди бойци, но реално вероятно техният брой е около 45 хиляди. Разполага с около 150 хиляди снаряди и ракети, цяла флотилия от дронове за атаки и за наблюдение - повечето, произведени в Иран. Необичайно е за недържавни играчи като Хизбула да имат възможности за противовъздушна отбрана, което е сигнал за степента на готовност на ливанската групировка за война.

4 десетилетия продължава враждата между Хизбула и Израел, движението е създадено с една единствена цел - да се бори срещу израелското присъствие. През годините трупа влияние и мощ, превръща се в държава в държавата Ливан, но едва през последните години Тел Авив успява да обърне ситуацията в своя полза. Как израелските служби стигат до върха на ливанската групировка?

Само през 2006 година Израел извършва три неуспешни опита да убие лидера на ливанската групировка Хасан Насрала. Успява едва сега, 18 години по-късно. Мосад се опитва да проникне до върховете на Хизбула повече от четири десетилетия. Когато през 2012 г. шиитска групировка на Насрала влиза във войната в Сирия на страната на режима на президента Башар Асад - израелското разузнаване вижда златна възможност. Всяко политическо решение в Сирия започва и свършва с Башар Асад, думи на Насрала.

"Сирия е начело на съпротивата - нейният гръбнак. И съпротивата не може да остане със скръстени ръце, когато основната ѝ част е в опасност", каза Хасан Насрала, лидер на Хизбула 25. 05. 2013 г.

С активното включване във военните действия вътрешният контрол на групировката отслабва и се отваря голям фронт за инфилтрация, казват експерти. Тогава започва същинската работа на израелското разузнаване. Войната в Сирия изкарва на бял свят огромно количество данни, при това публични, от които Тел Авив се възползва повече от активно. Започва да следи не само военното крило на групировката, но и увеличаващите ѝ се политически амбиции и нарастващите връзки както с Асад, така и с Иранската революционна гвардия. Случва се концептуална промяна - Израел започва да изучава Хизбула не толкова като военна групировка, а като цялостна армия.

"Докато Израел атакува и погазва ливанския суверенитет, и държи Ливан в своя кръг на интереси, продължаваме да смятаме, че сме във война с Израел", заяви Хасан Насрала, лидер на Хизбула, 06. 03. 2005 г.

Според ливански анализатори, инфилтрацията на израелското и американското разузнаване в Хизбула, е цената, която групировката плаща за подкрепата си за Асад. Успешното покушение срещу Насрала се случва сега, заради добрата работа на службите, каза за предаването "Светът и ние" Гидиън Рахман - главен кореспондент на "Файненшъл Таймс".

"Защото през последните месеци израелските секретни служби проведоха редица операции, при които бяха убити и ранени много от оперативните ръководители на Хизбула. Така че през последните години Израел си създаде ясна картина как работи Хизбула, и беше нанесен удар в подходящия момент", заяви Гидиън Рахман, главен международен кореспондент на вестник "Файненшъл Таймс".

За да си създаде картината, Израел е работил търпеливо години наред - първо идентифицира агентите на Хизбула, после започва да следи ежедневните им маршрути. Всичко това влиза в огромна база данни с преглед на електронните им устройствата, дори и телефоните на съпругите им, километражът на автомобилите им. Тези данни се събират или като дрон лети над командирите на движението, чрез хакнати камери за наблюдение, чрез записан глас през микрофона на дистанционно на модерен смарт телевизор. Всяка промяна в рутината на членовете на Хизбула им подсказва, че нещо се готви. 12 години тази информация е събирана и сега е използвана, за да нанесе унизителен, но дали и съкрушителен удар срещу Хизбула.



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушният трафик над България е по-натоварен заради конфликта в Близкия изток
Въздушният трафик над България е по-натоварен заради конфликта в Близкия изток
Третото издание на турнира по баскетбол в памет на Спас Натов ще бъде за подрастващи
Третото издание на турнира по баскетбол в памет на Спас Натов ще бъде за подрастващи