НОВИНИ

Смъртта на Насрала - израелски триумф или последната крачка към пълномащабна война в Близкия изток? (ОБЗОР)

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:07, 28.09.2024
Чете се за: 05:17 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала, една от най-влиятелните фигури в Близкия изток, е убит. Израелските военни сили обявиха, че той е ликвидиран при масираните въздушни удари по Бейрут вчера. Часове по-късно от Хизбула потвърдиха, че техният водач е загинал. Как се стигна до смъртта на Насрала? И какво означава тя - триумф за Израел или последната крачка към мащабна война в Близкия изток?

Един от тези изтребители снощи е нанесъл въздушния удар, при който загина лидерът на Хизбула. Атаките продължиха часове наред и поразиха сгради в южните предградия на ливанската столица. Израелската армия твърди, че при ударите по подземен щаб на Хизбула в Дахия, южно предградие на Бейрут, са ликвидирани и повечето от висшите командири на групировката.

"Тази атака беше подготвяна дълго време, изпълнена в точния момент с голяма прецизност и сега продължаваме нататък, като внимателно подготвяме следващите си ходове. В крайна сметка искам отново да подчертая, че сме в пълна готовност на всички наши фронтове", каза Херци Халеви, началник на израелската армия.

В ранния следобед смъртта на Насрала беше обявена и по "Ал Манар", телевизията на Хизбула:

"Нашият лидер все още е сред нас, със своите мисли, дух, план и свещен подход, а вие сте посветени на обещанието за лоялност и отдаденост на съпротива и саможертва до победата. Поднасям своите съболезнования".

Вашингтон не е бил информиран за последната израелска атака по ливанската столица, заяви министърът на отбраната Лойд Остин.

"Разговарях по телефона с израелския ми колега Йоав Галант. Съединените щати не са участвали в операцията на Израел. Не бяхме предупредени. Говорих с министър Галант, когато операцията беше в ход", посочи Лойд.

Освен по южните райони на Бейрут Израел продължава да нанася удари в долината Бекаа, след информация, че оттам са изстреляни ракети по негова територия.

"Това не е границата на нашите възможности. Трябва да е много ясно. Разполагаме с още много възможности. Посланието е просто. Ще стигнем до всеки, който заплашва гражданите на държавата Израел, независимо дали на север, на юг или дори на по-отдалечени места", заяви Херци Халеви, началник на израелската армия.

Израелските военни твърдят, че Хизбула складира оръжия под жилищни сгради в Бейрут и превръща обитателите им в жив щит. Цивилните жители в южните квартали на ливанската столица напускат домовете си при всеки обстрел в търсене на безопасно място.

"Ракетите прелетяха над дома ни. Никога няма да забравя писъците на децата. Никога не съм допускала, че ще чуя звука от прелитащи ракети над къщата ни", разказа Хаура ел-Бустани, жителка на Бейрут.

Не спират потоците от бежанци, които искат да оставят Бейрут зад гърба си.

"Баща ни каза да отидем в Сирия. Ще минем през къщи и после отиваме направо в Сирия. Не искам да оставам тук и секунда повече. Нетърпимо е", допълни Хаура ел-Бустани.

"В Алепо е по-безопасно, отколкото в предградията на Бейрут. А и в Ливан вече няма никаква работа", коментира Махмуд Наджар, сирийски гражданин.

Много държави, включително и България, призоваха гражданите си да напуснат Ливан и да не пътуват към близкоизточната държава. Европейската комисия и Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз издадоха препоръка временно да не се извършват полети във въздушното пространство на Ливан и Израел до 31 октомври.

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей призова мюсюлманите да подкрепят народа на Ливан и Хизбула с всички средства, с които разполагат и да им помогнат да се изправят срещу режима на Израел. Премиерът на Ирак осъди убийството на Хасан Насрала като престъпление, с което режимът в Тел Авив "е преминал всички червени линии".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Митов и Абърдийн с нова победа във Висшата лига на Шотландия
Димитър Митов и Абърдийн с нова победа във Висшата лига на Шотландия
Любослав Пенев: За съжаление страничните фактори влияят
Любослав Пенев: За съжаление страничните фактори влияят