НОВИНИ

РИОСВ даде предписания на община Перник заради замърсяването на река Струма

Доброволци почистиха и облагородиха района

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
13:56, 28.09.2024
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

По повод замърсяването на река Струма РИОСВ-София е установила източник на нерегламентирано изпускане на големи количества, оцветени оранжево-кафяв цвят от води, формиращи се при изкопите от изграждането на етапи от „водния цикъл“ на града. Издадено е предписание на община Перник и е сезирана Националната полиция. В този час при Софийското село Герман се провежда доброволческа инициатива за почистване и облагородяване на бреговете на река Искър, както и самото корито на реката като превенция срещу наводнения предвид предстоящите дъждове. Идеята е на сдружението Искър-София, което по този начин иска да вдъхне нов живот на най-дългата река у нас.

Облагородяването на част от р.Искър включва почистване бреговете на реката, обновяване на местата за отдих ,поставяне на нови съоръжения,пейки и други. Това са само част от дейностите, които днес извършат както местните жители така и добровилци. Искър е най-дългата река, която тече изцяло в границите на България. Тя е жизненоважна за поддържането на разнообразни екосистеми и в същото време осигурява вода на много общини. Въпреки това, части от реката са пострадали от замърсяване и липса на грижи. Затова е и тази инициатива на независимата, неправителствена организация сдружение „Искър-София“.

Проверките на екоинспекцията продължават, а за установените нарушения е сезирана Главна дирекция „Национална полиция“. При извършената на 27 септември проверка от екипи на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и Изпълнителната агенция по околна среда, във връзка с подаден сигнал за замърсяване на Струма край град Перник, бяха обходени множество участъци по поречието на реката, включително всички колектори и шахти за отпадъчни води на предприятията, при които няма установени отлагания или следи от изтичане на води с посоченото в сигнала оцветяване. Отлагания с оранжево-кафяв цвят са установени по коритото на дере при моста на гара „Разпределителна“, където са установени и тръби, за които към момента от ВиК и Общината не предоставят информация. Установен е източник на нерегламентирано изпускане на големи количества, оцветени в посочения оранжево-кафяв цвят от води, формиращи се при изкопите от изграждането на етапи от „водния цикъл“ на града. При оглед на терен по поречието на реката над външната магистрала на Перник е намерен изкоп с новоизградена бетонова шахта. Над шахтата минава метална тръба, която в следствие на извършените строителни дейности е скъсана, а компрометираният участък е възстановен с гофрирана тръба. За същата към момента ВиК и Община Перник не предоставят необходимата информация за предназначението, собствеността или налично разрешение за изпускане.

Съгласно Закона за водите и Закона за устройство на територията, общината има отговорности за изграждане и правилна експлоатация на канализационните мрежи и съоръжения и контрол при строителството и използването им. С оглед на факта, че представители на Община Перник не присъстваха както на всички етапи от извършване на проверката, така и при съставяне на констативния протокол, че не е предоставена и необходимата информация за констатираните тръби, на общината са дадени осем предписания със срок за изпълнение до 4 октомври т.г.

Предписанията са за преустановяване на заустването на води от метална тръба, преминаваща под моста на гара „Разпределителна“, да направи обследване на трасето при новоизградената шахта от „водния цикъл“, да установи собствеността и да почисти установените утайки, за което писмено да уведоми РИОСВ – София.

Проверките на екоинспекцията ще продължат, а за установените нарушения е сезирана Главна дирекция „Национална полиция“ с цел установяване на всички обстоятелства по констатираното замърсяване.

Вижте повече в прякото включване на Зоя Велинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежко поражение за Илиян Радулов на полуфиналите в Испания
Тежко поражение за Илиян Радулов на полуфиналите в Испания