НОВИНИ

Ще останат ли машините за гласуване заключени в склада?

Напрежение между ЦИК и Министерски съвет

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:21, 28.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Напрежение между ЦИК и Министерски съвет.Складът, съхраняващ машините за вота, ще спре да изпълнява своята дейност в понеделник, ако не бъде уреден въпросът с наема му. Това обяви вчера зам.-председателят на комисията Росица Матева по БНТ. А от Министерски съвет днес изпратиха позиция, в която казват, че договор за наем има правомощия да сключи само ЦИК и че Министерският съвет не е страна в процеса по договарянето.

Къде ще се съхраняват машините за гласуване се оказва въпрос, на който от месеци институциите не предлагат отговор. Договорът с частния склад е изтекъл и стъпки да бъде подписан нов не са правени, твърдят от ЦИК.

"На 31 юли изтече договорът за наема, където бяха съхранявани машините. Бяха проведени няколко разговора в Министерски съвет, последно на 27 август с вицепремиера проведохме среща с представителя на наемодателя. Той даде срок до 30 септември да бъде уреден въпросът. Днес получихме писмо от него, че все още не е уреден въпросът и че след 30 септември ще откаже да изпълнява дейностите вътре в склада. Незабавно препратихме това писмо до МС и се надяваме на бърза реакция.Той заявява в писмото, че няма да бъдат извършвани дейностите в склада, машините ще стоят там, но няма да бъдат свалени от стелажите, за да бъдат предоставени на изпълнителя, за да осигури машинното гласуване", Росица Матева - зам.-председател на ЦИК 27.09.2024 г.

От Министерски съвет реагираха днес - с позиция до медиите, в която заявяват, че още в края на юли са удължили с допълнителни шест месеца срока, в рамките на който могат да се използват наети от ЦИК помещения за съхранение на устройствата за гласуване. И до момента обаче ЦИК не са представили проект на договор за наем, който да бъде обезпечен. От правителствената пресслужба пишат още, че не са страна в процеса по договарянето и сключването на договор за наемане и очакват такъв договор да бъде представен и незабавно след това ще се издадат необходимите актове за обезпечаването му. От Централната избирателна комисия отказаха коментар с мотива, че в тяхното деловодство такава позиция не е постъпвала. Ако страните не се разберат, има опасност машините да не стигнат до избирателните секции. А още преди година от ЦИК настояха за осигуряване на държавен склад за съхранение на изборните машини. А фирмата-собственик на склада на този етап публично не са коментирали възникналия казус.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 28.09.2024 г., 12:25 ч.
Спортни новини 28.09.2024 г., 12:25 ч.
Ден на защитниците на Украйна (СНИМКИ)
Ден на защитниците на Украйна (СНИМКИ)