НОВИНИ

Двама са загинали и десетки са ранени след днешната израелска атака в Бейрут

Източници на Хизбула твърдят, че лидерът на движението е жив

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:37, 27.09.2024
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Двама души са загинали и десетки са ранени след днешната атака на Израел срещу щабквартирата на Хизбула. Данните са на здравните власти в Ливан.

Мишена на атаката е бил лидерът на движението шейх Хасан Насрала, макар досега Израел да не е потвърдил информацията за потенциалната цел. Множество източници от Хизбула съобщават пред световни агенции, че Насрала е жив и невредим. Официално изявление от движението обаче няма.

Върховният водач на Иран, който подкрепя радикалното движение - аятолах Али Хаменей - свика извънредно заседание на Върховния национален съвет за сигурност. Израелската армия продължава да нанася удари по позиции на Хизбула и в този час.

Израелските удари срещу централата на Хизбула в гъстонаселените южни предградия на Бейрут са най-мащабните от началото на конфликта между Израел и ливанското шиитско движение. Атаката е била по време на съвещание на ръководството на Хизбула, на която би трябвало да е присъствал и лидерът шейх Насрала. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари направи изявление по телевизията.

"Израелската армия извърши прецизен удар по щабквартирата на терористичната организация Хизбула, която служи като епицентър на терора на Хизбула. Щабквартирата на Хизбула беше умишлено построена под жилищни сгради в сърцето на квартал Дахия, в Бейрут".

Според Хагари щабквартирата е построена под жилищни сгради като част от стратегията на Хизбула да използва местните жители като жив щит. Телевизията на Хизбула съобщи за четири разрушени сгради. Техеран реагира остро. Иранското посолство в Бейрут заяви, че израелската атака е престъпление, което заслужава подобаващо наказание и че представлява "опасна ескалация, променяща правилата на играта".

Контролираният от Хизбула квартал Дахия беше обстрелван четири пъти през последната седмица. Хамас осъди нападението. Ливанската армия направи кордон около американското посолство. За експлозиите в Бейрут беше съобщено непосредствено след речта на израелския премиер Бенямин Нетаняху пред Общото събрание на ООН, в която той обяви, че ще продължи обстрела срещу позиции на ладикалното движение в Ливан.

"Израел трябва да победи и Хизбула. Хизбула е типична терористична организация. Докато Хизбула избира пътя на войната, Израел няма избор !Имам послание към тази асамблея – ние побеждаваме", заяви Нетаняху.

Израелският премиер е дал разрешение за нападението по телефона от Ню Йорк. Той отпътува по-рано за родината си. ООН наблюдава с голяма тревога ударите срещу Бейрут, посочи говорител на Световната организация.

Съединените щати не са имали предварително предупреждение за израелски удар в Бейрут. Министърът на отбраната Лойд Остин е разговарял с израелския си колега по време на операцията, обяви говорител на Пентагона. Президентът Джо Байдън е бил информиран за развитието на обстановката.

Специалният координатор на ООН за Ливан призова тази вечер всички страни към незабавно примирие.От понеделник насам при израелски атаки срещу Ливан са загинали близо 800 души. Хизбула твърди, че действа от солидарност с палестинците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хосе Луис Ачиари: Търпението бе много важно
Хосе Луис Ачиари: Търпението бе много важно
Гол №903 за Кристиано Роналдо при победа на Ал Насър в Саудитска Арабия
Гол №903 за Кристиано Роналдо при победа на Ал Насър в Саудитска Арабия