НОВИНИ

Лекари настояват за въвеждането на данък "захар"

Българинът изяжда 42 килограма захар годишно

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:33, 27.09.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Възможно ли е въвеждането на данък "захар" за подсладените напитки? Идеята е на зъболекарския съюз заради тревожните тенденции и лошите последствия, до които води консумацията на захар. Стоматолозите предлагат средствата от данъка да бъдат вложени в здравеопазването. До момента такова облагане има в над 50 държави, сред които - Белгия, Естония, Ирландия, Испания, Полша, Великобритания. А по данни на СЗО средното количество захар, което консумира един младеж годишно, е 42 килограма.

Данък върху захарта в подсладените напитки Великобритания въведе още преди 6 години. Ефектът от мярката е положителен. Идеята на зъболекарския съюз е първоначално у нас облагането да важи само за напитките.

"Данъкът ще бъде полезен за фискалната политика на нашата държава и събраните средства от този данък може да бъдат вложени в здравеопазването", обясни председателят на Българския зъболекарски съюз и президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков.

Но преди въвеждането му трябват много разговори и убеждаване за вредите от сладкото.

"Трябва да убеждаваме и политиците и изпълнителната власт за мерки, които трябва да бъдат взети. Другото е да убеждаваме в детски градини, училища, сред обществото вредата от прекомерната консумация от въглехидрати. Другото, което е да започнем диалог с индустрията. В много фармацевтични препарати има захар. Там също трябва да се обърне внимание", добави д-р Шарков.

А ефект от облагането на изделия, които застрашават здравето, с данък очевидно има:

"Тютюнопушенето в световен мащаб намаля с около 50%. Въпреки че не се вижда индивидуално, то глобално повлия за намаляване на тютюнопушенето", каза още Д-р Шарков.

А тихият убиец - захарта се крие и там, където дори не бихме и предположили.

"Захар има във всички храни за съжаление и месото го инжектират със захар понякога, за да има добри хранителни вкусови свойства. Слагат захар и в хляба", добави още председателят на Българския зъболекарски съюз и президент на Световната дентална федерация .

"Т. нар. бяла захар принадлежи към бързите въглехидрати, които се усвояват направо и директно доставят енергия.... Празни калории. Тя за съжаление не е придружена с полезни нутриенти, каквито биха били фибри, витамини, микроелементи" обясни доц. Даниела Попова, началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

"Някъде 50-60 грама на ден за възрастен индивид е нормалната консумация на добавена захар. Ние можем да се пристрастяваме към нея и захарта води до бързо покачване на кръвната захар и съответно бързото спадане след това и това е свързано с по-лесна уморяемост, дискомфорт, желание за друга доза сладка храна", каза доц. Лалка Рангелова, отдел "Храни и хранене" в Национален център по обществено здраве и анализи.

От Световната здравна организация и световната дентална федерация настояват дневният прием на захарта да бъде намален с 10%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 27.09.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 27.09.2024 г., 20:50 ч.
Задържаха опасни рецидивисти, опитали да оберат банка в русенско село
Задържаха опасни рецидивисти, опитали да оберат банка в русенско село