НОВИНИ

Софийската опера откри новия сезон с "Турандот"

Пред БНТ говорят диригентът и главната героиня в представлението

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:05, 27.09.2024
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Софийската опера откри тази вечер сезона си като истински голям световен театър. Много отдавна в афиша на един спектакъл не са присъствали толкова имена на звезди.

На диригенския пулт е легендата Даниел Орен. Централната партия в операта "Турандот" за първи път пред българската публика изпълнява италианското сопрано Ана Пироци. Партнира ѝ испанският тенор Хорхе де Леон, а в ролята на Лиу на сцената ще излезе още една голяма международна звезда - Роза Феола.

Меломаните ще бъдат в екстаз. Няма как да е иначе, когато в историческата постановка на "Турандот" на Пламен Карталов гостуват толкова много певци, чиито имена не слизат от афишите на театри като Миланската скала, Арена ди Верона, Метрополитън, Виенската щатсопера. А този букет от изумителни гласове ще бъде в ръцете на един изключителен оперен диригент - Даниел Орен. Признат за един от най-добрите познавачи на Пучини, той е прецизен във всеки музикален детайл, който трябва да бъде извлечен от партитурата.

"Мисля, че Пучини е композитор, който е написал всичко, което е искал. Всички цветове, всички нюанси, до най-малкия ги е написал - от 5-6 пъти пиано до 5-6 форте. Написал е всичко, което е поискал, давал е включително указания за режисьора. Много от нас обаче не искат да спазват написаното от Пучини, всеки си мисли, че знае по-добре. Човек би казал - няма нищо по-лесно от това да дирижираш Пучини, защото той е написал всичко. Той е написал всичко, което той иска, но е един от най-трудните за дирижиране композитори, защото размерите при него се променят", каза Даниел Орен - диригент.

Италианското сопрано Анна Пироци е една от най-добрите изпълнителки на партията на Турандот в света в момента. Само този сезон вече го е пяла в две много престижни продукции - в операта в Цюрих и на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго. Въпреки това силно се вълнува точно за участието си в София, защото тази продукция ще ѝ даде възможност да се докосне до своя кумир в операта.

"Много обичам Гена Димитрова. Аз съм нейна ревностна почитателка. Ролята на Абигайлe учих, слушайки гласа на Гена. За мен тя е една велика певица. Да мога да пея "Турандот" тук, в нейната родина, в същата продукция, в която тя е пяла много пъти, за мен е огромно вълнение и чест. Не мога да се сравнявам с нея. Никой не може да се сравнява с нея. Нейният глас бе уникален, в световен мащаб. Но мога да се уча от изразителността й, как мисли за героинята. Със сигурност на спектаклите Гена ще бъде с мен", коментира Анна Пироци.

В последния момент към състава се присъедини още едно актуално име от световния оперен елит - сопраното Роза Феола. Софийската публика ще я чуе в ролята на Лиу само месец след като тя изпълни същата партия в Миланската Скала

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Пловдив №1 на Черноморските игри
Академик Пловдив №1 на Черноморските игри