НОВИНИ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала е убит

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:07, 28.09.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала е убит, потвърди Израел. В последните часове военните действия в Бейрут ескалираха. Израелската армия интензивно атакува цели на Хизбула и съобщи, че са убити командири на групировката. При вчерашната масирана атака в Ливан бяха убити шест души, а 91 бяха ранени.

Ще бъде ли погълнат Близкия изток от пълномащабна война - този въпрос не спира за тревожи света.

снимка: БТА

След часове мълчание израелската армия потвърди - Хасан Насрала е мъртъв. Изявлението в Екс дойде след серия от нощни атаки по Бейрут, последвали безпрецедентните петчасови удари срещу централата на Хизбула в южните предградия на ливанската столица.

Насрала е една от най-влиятелните фигури в Близкия изток. Той не е виждан от години на публично място поради страхове, че може да бъде ликвидиран от Израел. Поддържа тесни връзки с Иран и изигра ключова роля в превръщането на Хизбула в политическа и военна сила. Под ръководството на Насрала през годините Хизбула е съдействала за обучението на бойци от палестинската групировка Хамас, както и на бойци в Ирак и Йемен. Освен това групировката успя да се сдобие с ракети от Иран, които използва срещу Израел.

Нощта беше безсънна за жителите на Бейрут. Стотици семейства бягаха от обстрелваните южни райони, изпълвайки улиците и парковете в централната част на града.

снимка: БТА

"Бягахме под обстрел, защото не разбрахме новините. Бяхме вкъщи и дойдохме тук, няма къде другаде да се скрием", разказва Ахмад Исса, жител на Бейрут.

Израелската армия за първи път призова хората, живеещи в конкретни сгради в южни предградия на ливанската столица, да се евакуират. Според израелската армия там са складирани оръжия на Хизбула - твърдение, което ливанската групировка отрича.

"През последния час се обърнахме към жителите на три сгради в квартал Дахия. Жителите им се намират над стратегически позиции на Хизбула и трябва незабавно да се евакуират от тези сгради", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

снимка: БГНЕС

Израелската армия обяви, че е ликвидирала няколко командири на групировката, сред които командващият ракетното подразделение на Хизбула Мохамед Али Исмаил. Вашингтон не е бил информиран за последната израелска атака по ливанската столица, заяви министърът на отбраната Лойд Остин.

"Разговарях по телефона с израелския ми колега Йоав Галант. Съединените щати не са участвали в операцията на Израел. Не бяхме предупредени. Говорих с министър Галант, когато операцията беше в ход", каза Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съкращава визитата си в Ню Йорк и се връща в Израел, съобщиха от кабинета му. За ударите по Бейрут беше съобщено непосредствено след речта му пред Общото събрание на ООН, в която обяви, че ще продължи обстрела срещу позиции на Хизбула в Ливан. В знак на протест много делегации напуснаха сесията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франческо Баная спечели спринтовото състезание за Гран при на Индонезия
Франческо Баная спечели спринтовото състезание за Гран при на Индонезия
Батман е първият супергерой със звезда на Алеята на славата (СНИМКИ)
Батман е първият супергерой със звезда на Алеята на славата (СНИМКИ)