НОВИНИ

Първоначалните проби, взети от река Струма, не отчитат замърсяване

Окончателните резултати ще излязат до седмица

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:13, 27.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Поредно оцветяване на водите на река Струма в района на Перник. Късно снощи жители на града публикуваха в социалните мрежи снимки на реката, чиято вода е с оранжев цвят. Последва реакция на Регионалната инспекция в София. Първоначално взетите проби не показват отклонения от нормите.

Снощи жители на Перник видели, че Струма, която минава през града, е оцветена в оранжево. До момента не се знаят причините.

"Във времето реката съм я виждал в различни цветове- с пяна ,синя, оранжева.... Ние вървим обикновено след събитията. Тук ролята на РИОСВ ..е да се влезе във всяко едно предприятие, да се вземат проби от тяхната дейност и тогава ще се види наистина ли има нарушител или пък реката се оцветява по естествени причини", обясни кметът на Перник Станислав Владимиров.

Експерти от РИОСВ-София рано сутринта взеха проби от водите на Струма. Първоначалните резултати според тях не показват отклонения от нормите.

"Водите са видимо бистри без оцветяване, както бяха подадени на снимките в сигнала, Забелязват се само утайки отстрани по бреговете - жълто-кафяви утайки. Пълният анализ на всички показатели след това ще бъде изпратен, когато се получи протоколът от лабораторията, ще бъде изпратен за анализ в басейнова дирекция, които правят анализ на водното тяло", каза старши експерт в РИОСВ-София Людмила Халачева.

Окончателните резултати за оранжевите води на Струма ще бъдат готови до седмица, съобщиха от РИОСВ.

Това не е първото замърсяване на река Струма в този район. Само преди месец, в началото на август, беше поредното в района на Земен.Тогава, след публикации в социалните мрежи на замърсената река и изплувала мъртва риба, започна разследване.

Според кмета на общината Станислав Владимиров резултати от него досега няма. Той настоява закритото преди близо 10 години РИОСВ-Перник да бъде върнато в града, което ще позволи бърза реакция и навременни действия при замърсяването на Струма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските състезатели се класираха за финалите след първия ден на световното по спортна аеробика в Италия
Българските състезатели се класираха за финалите след първия ден на световното по спортна аеробика в Италия
Стефани Стоева, Гергана Павлова и Таня Иванова записаха победи на турнир по бадминтон в Хърватия
Стефани Стоева, Гергана Павлова и Таня Иванова записаха победи на турнир по бадминтон в Хърватия