НОВИНИ

Орбан готов с "унгарско предложение" за Северна Македония

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:12, 27.09.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Балкани
Снимка:
Слушай новината

Унгария да е посредник между София и Скопие - това предложи унгарският премиер Виктор Орбан по време на визита в Охрид. След разговори с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски, Орбан заяви, че е готов с "унгарско предложение" в замяна на "френското" и остава София да приеме Будапеща да е посредник. Унгарският премиер пристигна в Република Северна Македония буквално часове, след като Брюксел реши Албания да отвори първите преговорни глави, а Скопие да продължи да чака.

На брега на Охридското езеро - посрещане с държавни почести, среща на 4 очи и междуправителствено заседание - първата официална визита на ниво премиер в Република Северна Македония, откакто ВМРО - ДПМНЕ пое властта през май. Основна тема на разговорите по думите на Орбан - евроинтеграцията. Той определи като историческа грешка фактът, че Тирана започва същински преговори, а Скопие изостава.

"За всяка нация гордостта е най-важна, а това, което се случва постоянно през изминалите години е накърняване на националната гордост. Не сме доволни, че Украйна и Молдова получиха ускорени процедури за членство. Трябва да обърнем внимание на политическия фактор, но и да уважим страните, които са работили много години по това, а сега са поставени на заден план, което не е честно", заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Орбан обяви, че е готов с "унгарско предложение" за спора между София и Скопие, но нямаше репортерски въпрос - какво именно предвижда неговият план.

"Аз имам предложение, което изложих пред Мицкоски и му казах, че съм готов да посреднича по този въпрос. Остава да видим дали и София ще приеме предложението. Готови сме да се намери решение, което да е приемливо и за Северна Македония, и за България", добави Виктор Орбан.

Премиерът на Северна Македония отново нападна българските политици.

"Надявам се един ден и ние да бъдем част от европейското семейство. Съжалявам, че има само две страни, които се радват на решението от Брюксел - българските политици и нашата опозиция", премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски.

Още с идването на власт на ВМРО - ДПМНЕ Унгария отпусна заем от половин милиард евро, за който се твърди, че е осигурен с китайски пари. От Охрид Орбан категорично заяви:

"Китайски пари ние не можем да даваме, даваме европейски пари", каза унгарският премиер.

По-голямата част от изказванията бяха посветени на миграцията - основна тема в дневния ред на унгарския премиер. Връзките между унгарската партия Фидес и ВМРО - ДПМНЕ се задълбочиха именно по време на мигрантската криза - тогава Орбан отпусна средства за изграждане на ограда по границата с Гърция, а бившият премиер Никола Груевски избяга именно в Унгария. В края на юни унгарски съд отказа екстрадиция на Груевски в Северна Македония за излежаване на присъда, въпреки че за това беше отправен призив и от Европейския парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов се класира за полуфиналите на сингъл на тенис турнира в Сабадел
Илиян Радулов се класира за полуфиналите на сингъл на тенис турнира в Сабадел
Даниел Боримиров с работно посещение в Реал Мадрид
Даниел Боримиров с работно посещение в Реал Мадрид