НОВИНИ

Мицкоски за първи път в Брюксел

Какво представлява така нареченото "френско предложение плюс"?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:44, 19.09.2024
Чете се за: 04:32 мин.
Балкани
Снимка:
Слушай новината

"Френско предложение плюс" - това представя днес премиерът Християн Мицкоски на първото си посещение в Брюксел, откакто зае поста през юни. От закрит брифинг на Външното министерство в Скопие става ясно, че Северна Македания ще иска отложено действие на промените в Конституцията за включване на българите; гаранции за македонската идентичност и реципрочност с признаване на така наречено македонско малцинство в България.

Европа, да, но въз основа на обективни и реалистични критерии. Това написа във Фейсбук премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски след среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. А след срещата, на която присъстваха и министрите на външните работи и по европейските въпроси Тимчо Муцунски и Орхан Муртезани Мицкоски заяви, че в момента те не се борят за пълноправно членство в ЕВропейския съюз, а за преговори, които ще доведат до по-силни институции.

"Ние не можем повече да приемаме ултиматуми. За нас принципът - вие сте там, вие сте навън и ако искате да сте вътре трябва да приемете - простете, но ние такова нещо не можем да приемем. От друга страна ни казват, че имат желание да сме в ЕС, а моят отговор е ако има желание, има и начин“, каза премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски.

От Външното министерство в Скопие разкриват, че на срещата с Шарл Мишел не е представен официален документ, а само се опипва почвата, тъй като той скоро вече няма да е председател на Европейския съвет. Скопие предлага конституционните промени за включване на българите като дял от народ да влязат в сила след присъединяването на страната, иска гаранции за македонската идентичност и реципрочност и признаване на така наречено македонско малцинство у нас. Според Външното министерство е чисто технически въпрос как ще бъде изпълнено искането им - дали чрез Брюксел или чрез диалог със София, но позицията е, че идеите им могат да бъдат реализирани без промяна на Преговорната рамка. В интервю за предаването "360 степени" по македонската обществена телевизия външният министър Тимчо Муцунски заяви, че френското предложение в сегашния му вид няма предвидимост.

"Френското предложение не гарантира предвидимост в нашия път към еврочленството въз основа на обективни и ясни критерии. Втората теза, че така нареченото френско предложение, ако бъде приет ще създаде толкова риск за нашия европът, че ще има тежки последствия за европейското бъдеще на целия регион", коментира министър на външните работи на Република Северна Македония Тимчо Муцунски.

В началото на миналата седмица еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей заяви, че целта на Еврокомисията е през октомври да се състоят междуправителствени конференции със Сърбия, Албания и може би със Северна Македония. Условността за Скопие се дължи на отлагането на конституционните промени, които са условие за провеждане на втора конференция и начало на преговори за членство. От Скопие вече започнаха с обвиненията срещу България.

"Тяхното занимаване с Македония, всъщност показва, че нито искат добросъседство, нито Македония да стане член на Европейския съюз, още по-малко да напредва към Евросъюза. Искат да я блокират Македония", каза вицепремиер и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николовски

В Брюксел лидерите на 6-те държави от Западните Балкани разговаряха с Урсула фон дер Лайен за плановете за растеж и за реформите, необходими за сближаване с Европейския съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 19.09.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 19.09.2024 г., 20:50 ч.
Георги Георгиев и Йоана Константинова отпаднаха на сингъл от eвропейското лично първенство по тенис до 18 г.
Георги Георгиев и Йоана Константинова отпаднаха на сингъл от eвропейското лично първенство по тенис до 18 г.