НОВИНИ

Схемата с нелегалния трафик - мигранти броят по 5000 евро в офис в Истанбул

Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти

Айше Сали
от Айше Сали , Репортер: БНТ-Пловдив
18:51, 19.09.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

За да преминат през България и да достигнат до Западана Европа мигрантите са плащали по 5 хиляди евро в офис в Истанбул. Как е действала от там нататък схемата за трафик, в която е участвал и 20-годишният молдовец Релиан Аугустин, не стана ясно, защото бяха представени оскъдни данни. Не бяха представени и доказателства, че е взел пари.

При правото си на последна дума той заяви, че съжалява и подчерта, че хората, които е возил, са живи и здрави. След като съдът се произнесе, прокурорът не пожела да застане пред камерите, но защитникът му заяви, че няма да обжалва.

Каква е самата схема?

"Свидетелите по досъдебното производство я разкриват. В тази схема обаче моят подзащитен не участва. Той е най-дребното ниво в една престъпна веига за трафик, която се организира от Турция и минава през България за богатите държави на Европейския съюз", каза адвокат Калин Кънчевски.

Повече въпроси обаче породиха обстоятелствата около залавянето на сирийците. А именно взимането на полева проба от жена, която се е намирала на метри от катастрофиралото превозно средство с мигранти. Правозащитникът Михаил Екимджиев припомни, че именно полицаите са отказали да се тестват с този тип тестове.

"Tестове нa задържания може да има само на лица, за които има някакви данни за съпричастност, а в случая биват допълнително виктимизирани жертвите на пътно транспортни произшествия - те биват третирани като престъпници, като нарушители, въпреки че това от което имат нужда те е медицинска помощ психологическа подкрепа и подкрепа от близките. В случая като се каже, че единият от участниците - шофьорът на мигрантите е престъпник, а пострадалата жена е наркоманка, защото като се каже положителен тест, в съзнанието на публиката това е, изпъква ролята на МВР. Затова не е особено интелигентно решение", смята Михаил Екимджиев, адвокат.

От СДВР припомнят, че са предприели необходимите действия за изясняване на случая.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РСМ няма желание за евроинтеграция и хвърля България като виновна, смята Андрей Ковачев
РСМ няма желание за евроинтеграция и хвърля България като виновна, смята Андрей Ковачев
Балканите са важна част от снабдителната линия на Иран, смята Руслан Трад
Балканите са важна част от снабдителната линия на Иран, смята Руслан Трад