НОВИНИ

Антон Славчев остава председател на Антикорупционната комисия

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:03, 19.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

След прегласуване депутатите решиха Антон Славчев да остане на поста председател на Комисията за противодействие на корупцията. Депутатите решиха, че за предложението трябва да се приложи квалифицирано мнозинство.

Така вносителите, заедно с "Възраждане" и част от нечленуващите в парламентарна група не събраха достатъчно гласове, за да отстранят Славчев. Дебатът продължи повече от 4 часа предимно в размяна на реплики и обвинения между ПП-ДБ и ДПС. От "Продължаваме Промяната" обвиниха шефа на комисията в зависимост от Делян Пеевски, а ДПС заявиха, че Антон Славчев прикрива ПП-ДБ. Последва изреждане на конкретни случаи, на които чакат отговори от антикорупционната комисия.

"Освобождаването на г-н Славчев представлява своеобразен тест за тази зала кой е готов да намали влиянието на г-н Делян Пеевски в поне една от институциите, които са превзети и са политически мотивирани, а не изпълняват функциите си по закон по отношение на това комисията кого пере и кого пази. Показателното е, че разследвания за корупция няма срещу ДПС", коментира Лена Бориславова от ПП-ДБ.

"Аз не съм учуден от това, че една част от колегите подписали искането за оставка са точно такива колеги, те са предмет на разследване, предмет на проверки и в това качество искат оставката на този, който ги разследва и проверява" обясни зам.-председателят на НС от ДПС Йордан Цонев.

Искането за оставката беше внесено от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". Подписката за освобождаване на Славчев беше подкрепена и от депутати от "Възраждане" и бившите представители на двете крила от разпадналата се група на "Величие".

Като мотиви за освобождаването му бяха посочени липсата на прозрачност в дейността на Антикорупционната комисия и неизпълнение на съдебни решения. Предложено беше поста да заеме следващият по азбучен ред - Антоанета Цонкова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мило Борисов влезе в Надзорния съвет на Левски
Мило Борисов влезе в Надзорния съвет на Левски
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти