НОВИНИ

Депутатите с остри реакции след изказванията от Скопие по адрес на България

Николай Минков
от Николай Минков
12:19, 19.09.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Остра реакция на парламентарните партии по повод скандалните изказвания по адрес на България от страна на вицепремиера на Северна Македония.

"Те постъпиха подло с президента, подло с министрите, които се срещнаха с тях. Езикът, който използват, има само едно извинение - оставка на този министър. И ако не го направят нито президент, нито премиер, нито министри, нито партии трябва да се виждат и разговарят с тях", заяви Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

"Недопустим е езикът, който използват. Ние сме на мнение, че споразумението, което беше сключено на база френското предложение, е достатъчно добро и се видя, че въпреки критиките, които понесохме към онзи момент, изцяло политически ориентирани, в момента интересите на България са защитени, но колегите от РСМ по политически причини отклоняват народа си от техния европейски път", коментира Лена Бориславова, ПП-ДБ.

"Ръководството на тази наша съседка показа, че има един-единствен комплекс. Това е така нареченият Б комплекс - комплексът от България... Посещението, също неофициално, на македонския министър-председател Кристиян Мицкоски в Хърватия, а от другата страна стои хърватския министър-председател Андрей Пленкович. На тази снимка да виждате македонското знаме", пита Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

"Недопустими изказвания, още повече за две съседни държави и считам, че ако трябва да продължат нормалните отношения, този човек трябва да си подаде оставката. Трудно може да има отношения между две съседни държави", посочи Борислав Гуцанов, "БСП за България".

"Ако се отнася до ИТН - РСМ няма да помиришат ЕС, докато не си оправят начина на поведение, на говорене и не спазват всички елементи от договорите за добросъседство и сътрудничество", посочи Станислав Балабанов - ИТН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С валежи днес и утре, предимно слънчево в събота и неделя
С валежи днес и утре, предимно слънчево в събота и неделя
Федералният резерв на САЩ намали основния лихвен процент за първи път от 4 години
Федералният резерв на САЩ намали основния лихвен процент за първи път от 4 години