НОВИНИ

В парламента: Споровете за шефа на Антикорупционната комисия започнаха още преди заседанието

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
11:32, 19.09.2024
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Народното събрание обсъжда дали да освободи от длъжност Антон Славчев като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Искането за отстраняването му са подписали парламентарните групи на ПП-ДБ, "Възраждане" и депутите от "Величие".

Споровете започнаха още преди заседанието. Лена Бориславова и Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментираха, че мотивите на вносителите са свързани със "системната липса на резултати от работата на тази комисия".

Разследвания за корупция няма. Разследване срещу лица по "Магнитски" няма. В същото време папки, държани на трупчета, както по делото за Румен Гайтански - Вълка много бързо, когато има раздор в политическата върхушка, която владее и влияе комисията, се превръщат в резултатни разследвания, които падат жертва от едната или другата страна в тази политическа вендета. Поради тази причина настояваме Антон Славчев да бъде освободен, понеже с дейността си е показал, че разпъват чадър там където трябва, а после го свива, за да се понесе политическа отговорност, а не съдебна за ощетяване на държавния бюджет с над 150 млн., както е в случаят с Вълка. Очакваме в зала да има грозни сцени в опит да се защити оставането на Славчев на поста и да се хвърли сянка върху лицата, които са подписали за освобождаването му, който през последните години доказа, че не дава и косъм да падне от главата ан тези, които го закрилят.

Надежда Йорданова коментира, че са чули аргумент за конфликт на интереси между част от депутатите, които са подписали сигнала.

"Нека да покажем абсурдността на този аргумент. Ако той е бил правилен, то това би означавало, че комисията може да образува проверка срещу всички 240 депутати и на практика да попречи на НС да изпълнява своите правомощия. Абсурдно".

Лена Бориславова обясни, че има други трима заместници, които могат да заемат временно поста.

Подходихме по азбучен ред. Но това, което искам да обясня, че работата на комисията, ако отпадне Славчев, няма да бъде блокирана. За да има истинска антикорупционна комисия трябва да бъдат приети правилата за избор на ново ръководство. Правила, които ние сме внесли в 3 поредни парламента, но те се бавят. В момента те са приети от ЕК. Ние сме ги внесли юни. Те дори не са разпределени на комисия, в пълно нарушение на председателката Рая Назарян. Отказва да даде тези правила да бъдат разгледани. Няма шанс дори да влезем в дебат по тези правила. Делян Пеевски се скара с Доган и в същото време антикорупционната комисия се намеси много удобно за нещо, което сме алармирали от 2021 година за заем от 150 милиона, подарен на Вълка и изведнъж комисията видя страхотно голямо ощетяване на държавата и бюджета. Има данни за политическа зависимост. Друг пример е производството срещу Андрей Гюров като подуправител на БНБ, където комисията излезе от правомощията си".

Според Бойко Борисов "желанията на ПП-ДБ са безкрайни".

"А ние отиваме на избори след една седмица. Нищо няма да допринесе и днешният дебат. В тяхната програма, ако си спомняте, имаше само едно "Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ", когато после си дебатирахме, когато бяхме заедно. Просто начина, по който те виждат тази комисия, беше грешен. С Бойко Рашков начело ние сме много потърпевши и когато дойда и ви извлекат от вас пред децата без никакво обяснение. Департаментът на САЩ го написа незаконно от 2 инстанции".

Репортери: Николай Минков, Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм и Брайтън преодоляха третия кръг на турнира за Купата на лигата
Тотнъм и Брайтън преодоляха третия кръг на турнира за Купата на лигата
Новото попълнение на ЦСКА Зюмюр Бютучи: Знам, че вече съм част от най-големия клуб в България
Новото попълнение на ЦСКА Зюмюр Бютучи: Знам, че вече съм част от най-големия клуб в България