НОВИНИ

Евродепутатът Цветелина Пенкова: Това може да не е финалният състав на Европейската комисия

Има напрежение и очаквания, че не всички комисари ще преминат изслушванията, коментира тя

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:01, 19.09.2024
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Ресорът, който е свързан с иновации, технологии, стартъпи, е важен и ключов за България и за Европейския съюз. Това коментира в "Светът и ние" българският евродепутат Цветелина Пенкова. По думите ѝ обаче страната ни е имала възможност да се пребори и за други ключови ресори.

"В предходния мандат на Европейския парламент, съвместно с моя екип, инициирах първото европейско законодателство за стартъп и тогава имаше много сериозна подкрепа от българския стартъп сектор, както и от европейския такъв, за необходимостта от сериозно внимание, насочен към този сегмент в европейската икономика. Това е начинът да дадем възможност на младите хора да се реализират и да развиват своите проекти в рамките на Европа - да намират финансиране, а не да търсят възможности извън нашия континент", коментира Пенкова.

Ресор "Енергетика" също е бил сред обсъжданите като възможност за нашата държава, съобщи още тя и уточни, че този ресор по принцип е бил отреден за Източна Европа.

"Поради непостигане на съгласие на ниво правителство в момента той отива в Дания. Там се поставят доста въпроси, тъй като кандидатът за комисар, който е представен, той е изключително опитен, подготвен, в това няма спор. Той е представител и на социалистите. Въпросите, които се повдигат, са по отношение на политиката, която ще се развива, свързана с ядрената енергетика", обясни Пенкова.

В "Светът и ние" Цветелина Пенкова призна, че това може да не е финалният състав на Европейската комисия. "Предстои да видим по какъв начин ще се случат изслушванията във всяка една от ресорните комисии към Европейския парламент. Но определено се усеща напрежение и има очаквания, че не всички комисари ще преминат без тези изслушвания без проблем", заяви тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров достигна четвъртфиналите на сингъл и полуфиналите на двойки на турнир по в Румъния
Пьотр Нестеров достигна четвъртфиналите на сингъл и полуфиналите на двойки на турнир по в Румъния
Борислав Георгиев: Левски е финансово стабилен
Борислав Георгиев: Левски е финансово стабилен