НОВИНИ

Какво включва ресорът "стартъпи и иновации", който получи Екатерина Захариева?

Положителна реакция от българския парламент и от евродепутатите ни в Страсбург от ресора

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:00, 17.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:55 мин.
Европа
Снимка:
Слушай новината

Какво включва ресорът "стартъпи и иновации" и различава ли се от този, който България държеше в предходната Европейска комисия, както и кои държави-членки получиха най-примамливите ресори в предложението на Урсула фон дер Лайен?

В българския парламент от ГЕРБ са доволни от ресора, даден на България. Според тях, той включва най-мощните и най-ресурсни програми. Положителна реакция дойде и от евродепутатите ни, част от ЕНП.

"Това е един ресор - точно подходящ за това, което в нашите програми пишем за България - индустриализация, стартъпи, иновации. На първо място, и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай - трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, така че голяма, голяма благодарност, защото в тези 5 години, които идват, при една добра работа и редовни правителства - България може да направи много", категоричен е Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ-СДС.

Българските евродепутати от ЕНП също подкрепиха ресора "Стартъпи, изследвания и иновации".

“Ресорът има огромни възможности. Има много средства, само до 2027 г. над 94 милиарда евро са в този ресор. Разбира се, това е свързано и с намаляването на администрацията, намаляването на административната тежест върху стартъпите, върху фирмите и научните звена, които произвеждат иновативни продукти и услуги. Това е изключително добра възможност за България и разбира се за целия ЕС”, смята Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

“Това е силен ресор, отново за трети пореден комисар от българска страна ще отговаря за същата политика по иновациите. Основата на този ресор е програмата "Хоризонт", в която са средствата за европейски иновации, които можем да очакваме значително да се увеличат и да се търсят начини да се привлекат много повече частни капитали. Ресорът не може да бъде добър или лош за България, той е по-малка или по-голяма отговорност за комисаря. Ако госпожа Захариева бъде одобрена и стане еврокомисар, тя ще има огромна отговорност с оглед на приоритетите на новата Комисия”, заяви Радан Кънев - евродепутат от ДБ/EНП.

Останалите партии и в българския, и в европарламента бяха по-обрани за положителните страни на ресора.

"Нищо хубаво не очакваме от този еврокомисар да защитава като национални приоритети, но като цяло обидно отношение към България", смята Цончо Ганев, "Възраждане".

“България беше единствената държава, която изпълни доста неумното искане на Урсула фон дер Лайен да ѝ се представят по две кандидатури. Всички представиха по един кандидат, само ние, като първи отличници в кавички, изпълнихме нареждането и срещу това изпълнение на нареждането не получихме нищо. Т.е. за пореден път се потвърждава, че колкото повече се проявяваме като отличници, толкова по-малко ни дават, защото нямаме своя позиция, защото сме изпълнители на чужди нареждания, никога не правим така, че да поставяме своите условия, затова винаги ще се задоволяваме с трохите от масата”, каза Петър Волгин - евродепутат от "Възраждане"/ “Европа на суверенните нации”.

От БСП заявиха, че са се надявали на ресор "Енергетика". А от ДПС изчакват да видят заложените приоритети.

"Доста скромен и постен ресор за България. За съжаление от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави, това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи", отбеляза Борислав Гуцанов, БСП.

“Да, със сигурност иновациите, технологиите, стартъпите - това са ключови и важни теми и припомням, че в предишния мандат аз, съвместно с екипа, създадохме първото законодателство за стартъпи, т.е това е сектор, който наистина е ключов и важен за България, за да развиваме една работеща икономика и да инвестираме повече в иновации и да дадем шанс на младите хора да реализират тези свои стартиращи проекти именно в рамките на Европа”, подчерта Цветелина Пенкова - евродепутат от БСП/"Социалисти и демократи".

“Получихме същия ресор, но в малко по-малки мащаби, така сякаш изглежда на първо четене. Но всеки ресор е важен, ако се изпълни със съдържание. Така че, очаквам да мине изслушването и да видим какви стратегически приоритети са начертани в самия ресор. Както се казва, нещата са в детайлите”, коментира Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/"Обнови Европа".

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова от Брюксел

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия и Испания са обхванати от големи горски пожари
Португалия и Испания са обхванати от големи горски пожари
Избухващи пейджъри: 8 жертви и над 2800 ранени при координирана атака срещу Хизбула
Избухващи пейджъри: 8 жертви и над 2800 ранени при координирана атака срещу Хизбула