НОВИНИ

Ново дружество ще рекултивира терените на въглищните мини

Брюксел се е съгласил да финансира безвъзмезно дейността на такова дружество

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:40, 17.09.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
мини марица работят 000 души средната заплата 1975
Снимка:
Слушай новината

Ново дружество собственост на държавата ще рекултивира терените на въглищните мини в районите на Стара Загора, Кюстендил и Перник. Това е договорила държавата с Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). По думите на служебния енергиен министър Владимир Малинов новото дружество ще гарантира работните места на миньорите от въглищните мини за следващите поне две години.

В момента работата на държавните "Мини Марица-изток" значително намалява, отбеляза още Малинов.

"Това е реалност, която се дължи на няколко обстоятелство – изключителен спад в добива на въглища спрямо предходните години. Първият фактор е изключителният обем на енергия от ВЕИ, от началато на тази година в производствения микс. ВЕИ участват с около 30%, което води до спад на производството на енергия от въглищните централи. На второ място е изтичането на договора с една от централите тази година през февруари. Вторият договор изтича през средата на 2026 година. Затова търсим средства да запазим активността на хората в "Мини Марица-изток". Запазването на тяхното препитание", обясни министърът.

По думите му, Брюксел се е съгласил да финансира безвъзмезно дейността на такова дружество.

"ЕК ще го финансира безвъзмездно. Ще бъде финансирана кафява енергия. Дейността ще се извършва само и единствено от операторите, както е по концесионен договор, но финансовото състояние показва, че концесионерите не могат да изпълняват своите дейности по рекултивация с финансовия си ресурс. Успяваме да допълним 1 млрд. лева", обясни още Малинов.

Така той отговори на критика на депутатите, че няма гаранция, че именно миньорите ще продължат да работят в мините.

Все още не е ясно дали България ще получи второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. То е на стойност 650 млн. евро и е подадено искане за получаването му през октомври миналата година. По думите на вицепремиерът Людмила Петкова страната ни обаче не е изпълнила изискванията за плащане включително и по отношение на съдебната реформа. Брюксел все още не е започнал да разглежда исканията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер няма да може да разчита на Димарко и Арнаутович за гостуването срещу Манчестър Сити
Интер няма да може да разчита на Димарко и Арнаутович за гостуването срещу Манчестър Сити