НОВИНИ

Захариева от Страсбург: България получи един от ресорите на бъдещето

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:04, 17.09.2024 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

България получи един от ресорите на бъдещето. Това заяви номираната за еврокомисар Екатерина Захариева в Страсбург, след като днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи новия състав на Еврокомисията. Екатерина Захариева поема ресор "Стартъпи, изследователска дейност и иновации".

“Първо искам да изкажа благодарност за доверието и за номинацията на председателя на ЕК госпожа Урсула фон дер Лайен и на българското правителство за това доверие. Осъзнавам отговорността, тя е голяма. Ресорът, който България получи, е един от ресорите на бъдещето, изключително важен и в центъра, както беше на тази, но и на следващата комисия. В политическите насоки, които даде в началото на мандата си фон дер Лайен - специално място е отделено на иновациите, на изследванията, които трябва да засилим, за да направим нашата икономика по-конкурентноспособна, т.е това е пряко свързано с увеличаване на конкурентоспособността на ЕС и на европейската икономика”, каза Захариева.

Днес председателката на комисията се срещна с ръководителите на политическите групи в Европарламента и запозна депутатите със своите приоритети.

"Първата стъпка, която направихме, е в продължение на политическите насоки, за да определим нашите основни приоритети. И те са ориентирани, както знаете, около просперитета, сигурността, демокрацията. Това са всеобхватните теми и всичко това се случва на фона на конкурентоспособността, от която се нуждаем, конкурентоспособността във всеки смисъл на понятието, декарбонизацията и цифровизацията на нашите икономики. Искаме да изградим конкурентоспособна, декарбонизирана и кръгова икономика със справедлив преход за всички. Ще можем да направим това, само ако проектираме смела индустриална стратегия с иновации и инвестиции в основата ѝ", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Урсула Фон Дер Лайън не можа да постигне баланс на представителство между жените и мъжете в ЕК, 60 на сто от състава и е от мъже, но пък от шестте заместник-председатели, четири са жени.

Тереза Рибера от Испания ще отговаря за чист, справедлив и конкурентноспособен преход.

Хена Виркунен от Финландия получава ресора технологии, сигурност и демокрация.

Стефан Сежурне от Франция ще отговаря за индустриална стратегия. Около кандидатурата на страната за еврокомисар имаше напрежение, след като Тиери Бретон напусна досегашната Еврокомисия, защото не беше номиниран и обвини Урсула фон дер Лайен, че е поискала друг човек с обещание за по-важен ресор.

Рафаеле Фито от Италия ще е комисар за сближаване и реформи. Той беше министър в правителството на Джорджа Мелони и е представител на крайната десница, от политическото семейство на европейските консерватори и реформисти. Срещу кандидатурата му имаше съпротива от страна на социалистите и демократите, "Обнови Европа", "Зелените" и по-крайната левица.

Роксана Минзату от Румъния ще работи за хора, умения и готовност в рамките на ЕС.

Очаквано и безспорно, бившият премиер на Естония, Кая Калас поема външната политика и сигурността на ЕС.

Трима от заместник-председателите на комисията са от старите страни членки на общността, а другите трима – от държави в Централна и Източна Европа, които се присъединиха по-късно.

Литва и опитният политик Андреус Кобилиус поема отбрана и космос – нов ресор, като още не е съвсем ясно какво точно ще включва той, дали ще отговаря само за европейската отбранителна индустрия или ще има още правомощия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист потегли победоносно в квалификациите на Шампионската лига
Рилски спортист потегли победоносно в квалификациите на Шампионската лига
Българска ученичка е победител в Европейския конкурс за млади учени, ще посети и Нобеловата седмица
Българска ученичка е победител в Европейския конкурс за млади учени, ще посети и Нобеловата седмица