НОВИНИ

Недоволство срещу предложението вендинг машини за лекарства да заместят аптеките

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:44, 17.09.2024
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Фармацевти се обявиха против приетия на първо четене в парламента закон, свързан с продажбата на лекарства чрез вендинг автомати извън помещенията на аптеките. Идеята дойде от партия "Възраждане", които са вносители на законопроекта в Народно събрание. От бранша обаче смятат, че предложението би могло да доведе до неконтролируемо разпространение на медикаменти без лекарска консултация. Работещите в аптечната мрежа заплашиха с протест, ако се стигне до продажба на медикаменти чрез вендинг машини.

Вендинг машини за лекарства като заместител на аптеките - това предвижда законопроект, който да осигури денонощен достъп до медикаменти без рецепта. Предложението предизвика недоволството от страна на фармацевтичния бранш.

Любима Бургазлиева, председател на регионалната колегия на Български фармацевтичен съюз - Бургас: “Лекарствата не са вафли. Лекарствата са специална стока. Тя изисква необходимостта от консултация със специалист, каквито специалисти са фармацевтите. Що се отнася до държавното финансиране на мен не ми стана ясно кой точно ще ги купува тези автомати, кой ще купува лекарства. Държавни служители ли ще ги зареждат? Кой ще носи отговорността?”

Фармацевтите са недоволни, че законопроектът е внесен без да се иска тяхното мнение и са готови на протести, ако той бъде приет.

Любима Бургазлиева, председател на регионалната колегия на Български фармацевтичен съюз - Бургас: “Прочетох мотивите и така и не можах да разбера кои лекарства ще бъдат с улеснен достъп и за кои хора. Говори се за труднодостъпни места, но и в момента методиката на НЗОК осигурява възможност и финансиране на фармацевти, които отварят аптеки в такива населени места, включително много сериозно финансиране за денонощни аптеки.”

От партията, вносител на законопроекта, коментираха така:

Маргарита Генчева, "Възраждане": “Изваждането на аптечните автомати извън помещенията е единственото смислено нещо, което можем да направим, защото и към момента аптечни автомати има, но те по регламент се намират в самата аптека. Аргументите на фармацевтите са абсолютно несъстоятелни, защото и към момента те не упражняват пряк контрол върху тези автомати.”

Александър Симидчиев, ПП-ДБ: “Вендинг автоматите не могат да решат този проблем във вида, който са предложени, защото, за да бъдат пълноценни и да могат да се изписват медикаменти по каса те трябва да позволяват видеовръзка с фармацевт, а такива апарати като машини струват доста пари и малкият оборот, който ще има в малки населени места - няма да позволи реално те да се изплащат.”

Реалността за хората от малките населени места обаче е друга. Радостина Радолова от 10 години живее в село Мурсалево със съпруга си и двете им малки деца. Липсата на аптека в радиус от 15 км от дома им, често им създава проблеми:

“За най-малкото необходимо нещо, дори едно лекарство да ти потрябва, едно сиропче да ти потрябва, ти трябва да си с автомобил, за да отидеш до града да си го купиш.”

Според хората от селото проблемът може да се реши с поставянето на вендиг машина за лекарства.

Катя Панайотова: “Мисля, че е необходимо да има такава вендинг машина, защото старите хора не могат да си позволят без превоз да отидат за едно хапче до Кочериново или до Дупница, нито има автобус, нито влак... Всеки може да си вземе по всяко време на денонощието, ако има нужда.”

Мариан Дешев: “Хората се научиха да си теглят парите от автомати, нали? Какъв е проблемът да си вземат и лекарствата?! Никакъв!”

Често се налага кметовете на малките населени места в района да изпълняват ролята и на куриери за лекарства.

Юри Ковачев – кмет на с. Мурсалево: “Най-редовно ми се случва хората да ми дават рецепти и пари да ходя, независимо като пътуват Дупница, Кочериново или Благоевград, да им купувам лекарства.”

Въпреки липсата на аптеки, малко са и фармацевтите, които биха се наели да работят на село.

По темата работиха: Ел. Цанова, Ст. Николова, Д. Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избухващи пейджъри: Членове на Хизбула пострадаха при координирана атака
Избухващи пейджъри: Членове на Хизбула пострадаха при координирана атака
БНБ: Хартията за бюлетините за машинно гласуване отговарят на изискванията от ЦИК
БНБ: Хартията за бюлетините за машинно гласуване отговарят на изискванията от ЦИК