НОВИНИ

София отбеляза своя празник с тържествени церемонии, връчване на награди и културни събития

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:00, 17.09.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София. На този ден столицата, приела името на храма "Света София" – Божията премъдрост, отбелязва своя празник. Президентът Румен Радев прие почетния караул на площад "Свети Александър Невски" за Деня на София, а Българският патриарх Даниил отслужи тържествен водосвет.

Празнична беше атмосферата днес в Столичната община и общинските съветници за кратко забравиха за споровете си. Пожелаха си повече мъдрост и примирение.

Васил Терзиев, кмет на София: "Нека в деня на София положим основите на на нов политически климат, такъв в който се търсят решения, а не поводи за разделения. Скъпи съграждани, предизвикателствата пред София и пред България са големи, но заедно с единство и политическа воля можем да ги преодолеем."

На тържествената сесия по повод Деня на света София Премъдрост Божия - 11 изявени български личности станаха почетни граждани на София. Това са са проф. Христо Баларев, алпинистите Иван Вълчев и Кирил Досков и осемте ни олимпийски медалисти - Боряна Калейн, Карлос Насар, Божидар Андреев, Семен Новиков, Магомед Рамазанов, Кимия Ализаде, Хавиер Ибаниес и Ружди Ружди.

Боряна Калейн: "За мен е чест и гордост, родена съм в София, израснала съм тук и тук са най-хубавите ми спомени и съм много щастлива, че точно в този ден - празника на София - получих това звание."

Семен Новиков: "Чувствам се като у дома. Харесвам този град. Много съм горд за това признание, разбира се, трябва да показвам пример за бъдещото поколение."

Ружди Ружди: "Добре се развива София, аз не живеят тук , но като идвам виждам, че има промяна."

След награждаването на новите почетни граждани на София, пред църквата "Св. София" беше отслужен тържествен водосвет от българския патриарх Даниил.

Негово светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Даниил: "Христовите добродетели са непреходни, как да няма вяра, надежда и любов. В нашето общество има вяра, има добри хора, има хора, които се стремят да живеят по примера, който ни е оставил Господ с Христос. Бог да ни пази, да ни помага, да подражаваме на тези дивни девици. И нашите крепни - вярата и надеждата и любовта. Честит празник!"

снимки: БТА

Днес започва и фестивалът "Аз съм София", който ще продължи до 23 септември. На голям екран ще бъде представена селекция на филми за столицата ни от архива на БНТ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново е тук, но е променена
Отново е тук, но е променена
Тиаго Мота: Харесвам новия формат на Шампионската лига
Тиаго Мота: Харесвам новия формат на Шампионската лига