НОВИНИ

"Сиела норма": Хартията за машинния вот не съответства на принтерите, ЦИК отричат (ОБЗОР)

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:33, 19.09.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Отново скандали с машинния вот - след като изпълнителният директор на фирмата, която осигурява гласуването с устройствата, заяви в ефира на БНТ, че хартията за машините не е подходяща за тях, последва отговор от ЦИК и министъра, който отговаря за изборите. Според тях такива изказвания целят да всеят недоверие в изборния процес. Преди поредните предсрочни парламентарни избори наяве излезе и още едно противопоставяне за един милион лева. Толкова отгоре искат от "Сиела Норма", за да подготвят близо 13-те хиляди устройства.

Два въпроса постави в предаването "Денят започва" изпълнителният директор на "Сиела Норма" - фирмата вносител на машините, която традиционно печели обществените поръчки за подготовката и инсталирането на устройствата, тъй като е единственият кандидат. Поводът сега - каква е хартията, която излиза от печатницата на БНБ за машините и отговаря ли на изискванията. От фирмата твърдят, че именно заради нея машините дават проблеми. На последните избори имаше разпечатани доста бели, късни или непълни бюлетини.

"Хартията не съответства на изискванията на принтерите. Може да се правят каквито искат изследвания в каквито си искат лаборатории, но статистически е факт, че 50 пъти се е вдигнала щетимостта. Това не може да се предизвика, че са амортизирани машините или принтерите. Лабораторията бих я попитал какви точно изследвания са направени, а шефът на печатницата - дали са правили експерименти с тази хартия и ако не са откъде знае, че тя съответства при условие, че не е", заяви Веселин Тодоров.

В последните дни от ЦИК многократно заявиха, че се спазват зададените изисквания от производителя на машините за това каква трябва да е хартията, а обществената поръчка се възлага на печатницата на БНБ.

"В началото на 2023 г. Централната избирателна комисия е предоставила на „Печатница на БНБ“ АД пълните изисквания към хартията. В изпълнение на тези изисквания ръководството на печатницата е уверило Централната избирателна комисия, че хартията изцяло и напълно отговаря на тях. Съответствието на специализираната хартия за бюлетините от машинно гласуване с изискванията на производителя на машините е установено и чрез изпитвания в акредитирани лаборатории", пише в позиция на ЦИК.

Назначеният за отговорен за изборите министър също отвхърли твърденията на Сиела Норма.

Разминаване между фирмата и държавата дойде и по още една тема - колко трябва да струва подготовката на машините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Георгиев и Йоана Константинова отпаднаха на сингъл от eвропейското лично първенство по тенис до 18 г.
Георги Георгиев и Йоана Константинова отпаднаха на сингъл от eвропейското лично първенство по тенис до 18 г.
"Сякаш всеки момент нещо в джоба ми ще избухне" - Ливан в плен на страх и гняв
"Сякаш всеки момент нещо в джоба ми ще избухне" - Ливан в плен на страх и гняв