НОВИНИ

Хартията на БНБ за машинното гласуване отговаря на изискванията

анализатори машинното гласуване препятства отбелязването повече една преференция
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:43, 19.09.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Коментарите, че специализираната хартия на БНБ за машините не отговаря на стандарта на вносителя им, е тежка спекулация. Това заяви във Варна служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов. Той е координатор за материално-техническото обезпечаване на предстоящия парламентарен вот на 27 октомври.

По думите на Росен Карадимов лаборатории удостоверяват, че хартията отговаря изцяло на нужните изисквания.

Служебният министър на иновациите и растежа коментира още, че е напълно нормално на обществената поръчка, обявена от ЦИК за изпълнител на поддръжката на машините, да има само един кандидат – вносителят им. Офертата на фирмата обаче е с 1 милион лева повече от обявената от ЦИК, а ако договор не бъде сключен, трябва да бъде отменено машинното гласуване, обясни министърът.

Според него офертата на Централната комисия е същата, както за изборите през юни. Те обаче бяха двойни – за Европейски парламент и за национален парламент, припомни Карадимов и подчерта, че няма как настоящият вот да е по-скъп като поддръжка. Обявената от ЦИК обществена поръчка е съобразена с тежестта на обслужването на машините, дори нещо повече – тя не е намалена като оферта, независимо, че изборът е само един. Карадимов допълни, че по темата комисията ще води преговори и изрази надежда, че ще се стигне до решение.

Във Варна днес министърът на иновациите се срещна с областни управители и представители на териториалните звена на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) от Североизточния район. След разговора той посочи, че в целия регион няма проблеми около подготовката на изборите и всичко се движи по график. Домакин на срещата бе областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Георгиев: Левски е финансово стабилен
Борислав Георгиев: Левски е финансово стабилен
Мило Борисов влезе в Надзорния съвет на Левски
Мило Борисов влезе в Надзорния съвет на Левски