НОВИНИ

Одобриха новото правителство на Република Северна Македония

Християн Мицкоски: Няма да има промени в Конституцията

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:54, 24.06.2024
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След два дни дебати и прекъсване на заседанието заради спиране на тока, парламентът на Република Северна Македония одобри правителството на Християн Мицкоски. В първото изказване след избирането си, новият премиер заяви, че промени в Конституцията няма да има. По време на клетвата той използва името Република Северна Македония, но обеща, че ще се бори срещу "несправедливостта".

След дни на непоносима жега, гръмотевична буря връхлетя Скопие и прекъсна тока в парламента за 30 минути. Двудневните дебати завършиха с гласуването на ново правителство. Одобриха го малко преди полунощ - кабинетът на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски беше гласуван при 21 отсъстващи депутати, с подкрепата на 77 гласа, против бяха 26-ма.

От заседанието отсъстваха депутатите от коалицията Европейски фронт. А бившата управляваща партия Социалдемократически съюз и Левицата гласуваха против. Непосредствено преди да получи подкрепата на мнозинството, Християн Мицкоски се обърна към опозицията:

"Тази ваша теза, че в Преспанския договор сме казали нещо, а сме правили друго, не само, че е лъжа, но е и срамна. Да ви разясня, този български диктат, докато аз съм премиер, няма да мине и няма да има промени в конституцията. Това трябва да ви е ясно. Направихте грешка, тази грешка ще струва много на всеки гражданин на Македония."

Новото правителство има 24 члена. В коалицията влизат ВМРО-ДПМНЕ с 15 министерства, останалите се разпределят между албанската коалиция ВЛЕН и движение ЗНАМ. Първи дипломат на Северна Македония става заместник-председателя на ВМРО - ДПМНЕ Тимчо Муцунски. Във фокуса на управлението на новото правителство ще бъде европейската интеграция, обяви Християн Мицкоски:

"Ще намалим данъците, ще увеличим пенсиите, ще започнем проект с над 200 милиона евро за общински проекти. Един милиард евро за македонската икономика. Нови чуждестранни инвестиции за нови работни места. Безплатни учебници за всички, фронт срещу корупцията. Борба за растеж до 5 процента на македонската икономика. Начало на нов капитал, инфраструктурни проекти и много други неща. За вас, за нас. Това ще бъде правителство на народа, идва ново поколение, за да се гордее Македония. Това е последният шанс за това."

При клетвата премиерът и новите министри произнесоха конституционното име на страната. Но не и по време на дебатите. Християн Мицкоски нарече обозначението "северна" "срамна добавка".

Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис заяви, че решението на новите македонски власти да не използват конституционното име на държавата във вътрешния публичен дискурс е грубо нарушение на Преспанския договор". Герапетритис подчерта, че "зачитането на международното право и международните споразумения е в основата на международния мир и сигурност и не означава избирателното му прилагане".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Епитропов: На Олимпиадата искам да отида без очаквания, надявам се да подобря времето си (ВИДЕО)
Любомир Епитропов: На Олимпиадата искам да отида без очаквания, надявам се да подобря времето си (ВИДЕО)
Япония и Канада откриват четвъртфиналите на Лигата на нациите
Япония и Канада откриват четвъртфиналите на Лигата на нациите