НОВИНИ

Искат анестезиолог от затвора в Бобов дол да работи в болницата в Дупница

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 24.06.2024 (обновена)
5484
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Заради липсата на кадри управителят на болницата в Дупница иска от държавата да позволи на д-р Николай Карастоянов, който в момента излежава присъда за убийство, да се върне на работа като анестезиолог.

Искането е прецедент към директора на затвора в Бобов дол. Все още се изясняват изискванията, които трябва да покрие лечебното заведение, за да се върне на работа д-р Карастоянов.

Преди повече от 10 години д-р Николай Карастоянов заедно с брат си и баща си влизат в спор с приятеля на дъщеря му Николай Радев – Отвертката.

При свадата Отвертката е намушкан с нож и по-късно умира. За убийството са осъдени тримата Карастоянови. Преди месец доктор Карастоянов получи ефективна присъда.

"В моята практика това действително е първи случай, в който практикуващ лекар е осъден на ефективно лишаване от свобода. Присъдата на Николай е 4 години. Доколкото съм запознат той е със специалност анестезиолог", заяви старши комисар Крум Петров, началник на затвора в Бобов дол.

Заради липсата на кадри управителят на болницата в Дупница, където до последно е работил д-р Карастоянов, поиска той да бъде върнат на работа, за да запълни липсите.

"Кадровият проблем, специално за лекари и медицински сестри, за цялата страна е много голям. Д-р Карастоянов е много уважаван и ценен от нас специалист и то анестезиолог, който де факто е изключително необходим за нормалното функциониране на хирургията и въобще на общинската болница", коментира д-р Стефан Николов, управител на болницата в Дупница.

За да се случи това обаче лечебното заведение трябва да сключи договор със затвора, в който са задължени да наемат поне двама въдворени, както и да им се плаща възнаграждение.

"Другото изискване е, че аз първоначално имах идея д-р Карастоянов да дава едни 12-часови дежурства, както е обичайно за една болница. Оказа се, че аз дефакто мога да разчитам на него само сутрин от 8 до пет след обяд", допълни д-р Стефан Николов.

"В момента се въздържаме от това да сключим такъв договор, докато не проследим неговото поведение в условията на затвора и не изградим едно доверие към него", каза още старши комисар Крум Петров.

Ако д-р Карастоянов бъде върнат на работа, той не само ще помага на обществото, но и ще съкрати присъдата си, тъй като един изработен ден се счита за два излежани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха състезателните права на Йоана Георгиева
Спряха състезателните права на Йоана Георгиева
Спортни новини 24.06.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 24.06.2024 г., 12:20 ч.