НОВИНИ

Външните министри на ЕС одобриха 14-ия пакет санкции срещу Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:55, 24.06.2024 (обновена)
Чете се за: 08:37 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Външните министри на ЕС одобриха 14-ия пакет санкции срещу Русия.

Мерките са насочени към сектори с висока стойност за руската икономика като енергетиката, финансите и търговията. Целта им да направят още по-трудно заобикалянето на санкциите на ЕС.

Пакетът включва ограничителни мерки за допълнителни 116 физически и юридически лица, отговорни за действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Енергетика

За да се гарантира, че съоръженията на ЕС няма да се използват за пренос на руски втечнен природен газ (LNG) към трети страни и по този начин да се намалят значителните приходи, които Русия извлича от продажбата и транспорта на LNG, ЕС ще забрани услугите по претоварване на руски LNG на територията на Съюза за целите на трансбордиране към трети страни. Това обхваща както трансфери от кораб на кораб, така и трансфери от кораб до бряг, както и операции по повторно товарене и не засяга вноса, а само реекспорта към трети страни през ЕС. Европейската комисия ще наблюдава изпълнението и развитието на това решение и може да предложи смекчаващи мерки, ако е необходимо.

Освен това ЕС ще забрани нови инвестиции, както и предоставянето на стоки, технологии и услуги за завършване на проекти за LNG в процес на изграждане, като Arctic LNG 2 и Murmansk LNG. Въвеждат се ограничения за внос на руски LNG през терминали в ЕС, които не са свързани със системата за природен газ.

Мерки срещу заобикалянето на санкции

Брюксел ще изисква от компаниите в ЕС, които имат дъщерни дружества в трети държави, да не участват в никакви дейности, водещи до заобикаляне или предотвратяване на санкциите срещу Русия.

Операторите от ЕС, които прехвърлят промишлено ноу-хау за производство на бойни стоки на търговски контрагенти от трети държави, сега ще трябва да включват договорни разпоредби, за да гарантират, че това ноу-хау няма да се използва за стоки, предназначени за Русия.

Финанси

Съветът реши да забрани използването на „Системата за прехвърляне на финансови съобщения“ (SPFS), специализирана услуга за финансови съобщения, разработена от Централната банка на Русия за неутрализиране на ефекта от ограничителните мерки. На субекти от ЕС, работещи извън Русия, ще бъде забранено да се свързват към SPFS или еквивалентни специализирани услуги за финансови съобщения. Освен това на операторите от ЕС ще бъде забранено да извършват транзакции с конкретно изброени лица, използващи SPFS извън Русия.

Съветът въвежда забрана за транзакции с целеви кредитни и финансови институции и доставчици на криптоактиви, установени извън ЕС, когато тези субекти улесняват транзакции, които поддържат отбранително-промишлената база на Русия чрез износ, доставка, продажба, трансфер или транспорт към Русия на стоки и технологии с двойна употреба, чувствителни предмети, бойни стоки, огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Финансиране на политически партии и други организации

С оглед на продължаващите опити на Русия да се намеси в демократичните процеси в ЕС и да подкопае неговите демократични основи, включително чрез кампании за влияние и насърчаване на дезинформация, Съветът реши, че политическите партии и фондации, неправителствените организации, включително мозъчни тръстове, или доставчиците на медийни услуги в ЕС, вече няма да могат да приемат финансиране, идващо от руската държава и нейните пълномощници.

Транспорт

За първи път ЕС прие мярка, насочена към конкретни плавателни съдове, участващи във войната на Русия срещу Украйна. Това са кораби, които транспортират военно оборудване за Русия, откраднато украинско зърно или подпомагат руския енергиен сектор, например чрез транспортиране на LNG компоненти или трансбордиране на LNG. Тази мярка е насочена и към танкери, част от тъмния флот на Путин, които заобикалят ограниченията на ЕС за ограничение на цените, като същевременно възприемат измамни практики за корабоплаване при пълно незачитане на международните стандарти. В санкционния списък попадат 27 кораба.

ЕС разширява и забраната за полети на руски въздухоплавателни средства. Забраната за кацане, излитане от или прелитане над територията на ЕС ще се прилага и частни руски самолети, които пътуват до ваканционна дестинация или бизнес среща. Освен това операторите трябва да предоставят всяка информация, поискана от националните компетентни органи на държавите членки относно нередовни полети, включително собствеността на самолета и евентуално пътниците.

Вносно-износни ограничения

Съветът добави 61 нови субекта към списъка на тези, които пряко подкрепят руския военен и промишлен комплекс в неговата агресивна война срещу Украйна. Те ще бъдат обект на по-строги експортни ограничения по отношение на стоки и технологии с двойна употреба, както и стоки и технологии, които биха могли да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия. Някои от тези субекти се намират в трети държави (Китай, Казахстан, Киргизстан, Турция и Обединените арабски емирства) и са участвали в заобикалянето на търговските ограничения и са участвали в доставката на чувствителни артикули, използвани например в производството на дронове, или предоставяне на материална подкрепа за руски военни операции.

Освен това днешното решение разширява списъка с ограничени артикули, които биха могли да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия чрез добавяне на определени машини и определени „всички теренни превозни средства“.

ЕС също така въведе допълнителни ограничения върху износа на стоки, които допринасят по-специално за подобряване на руския промишлен капацитет (напр. химикали, включително манганови руди и редкоземни съединения, пластмаси, машини за изкопни работи, монитори и електрическо оборудване), както и допълнително ограничения върху вноса на хелий от Русия, който е източник на значителни приходи за режима.

Лихтенщайн е добавен към списъка на страните партньори, които прилагат набор от ограничителни мерки върху вноса на желязо и стомана от Русия, както и набор от мерки за контрол на вноса, които по същество са еквивалентни на тези на ЕС.

Други мерки

Днешният пакет ще наложи ограничения върху приемането на заявления за регистрации в ЕС на определени права върху интелектуална собственост от руски граждани и компании с цел компенсиране на действията на руското правителство и съдилища, които нелегитимно лишават носителите на права върху интелектуална собственост от ЕС от тяхната защита в Русия.

Ще бъде забранено закупуването, вносът, трансферът или износът на украински културни ценности и други стоки с археологическо, историческо, културно, рядко научно или религиозно значение, когато има основателни причини да се подозира, че стоките са били незаконно изнесени от Украйна .

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внесоха обвинителния акт за смъртта на Ферарио Спасов
Внесоха обвинителния акт за смъртта на Ферарио Спасов
Трима българи на ринга в Сараево днес
Трима българи на ринга в Сараево днес