НОВИНИ

ГЕРБ-СДС след консултациите: Ще предложим правителство с премиер от ГЕРБ

Имаме 1 - 2 седмици да премислим, изборите са лошо решение, каза Борисов

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 24.06.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Носим си отговорността и ще предложим правителство, което ще бъде на малцинството. Аз съм бил три пъти премиер и четвърти мандат е в повече. Ще предложим премиер от ГЕРБ. Най-вероятно аз ще взема папката, заедно с кандидата за премиер, правителство може да се случи само в първия мандат, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след проведените консултации при президента Румен Радев.

По думите му избирателната система е взела депутати от ГЕРБ и ги е прехвърлила на по-малките партии, което е поставило ГЕРБ-СДС в невъзможност да направи стабилно правителство.

Борисов поясни, че очаква подкрепа за такова правителство от всички отговорни хора, които не искат страната да ходи за седми път на избори.

"Ще се получи същият резултат или по-лош за всички. Другият вариант е да се смени избирателната система. Предпредпоследният и предпоследният поставят ултиматуми, че само с техния мандат може да стане правителство, това предопределя всякакви разговори, ние сме в хипотеза, че освен с първия мандат с друг не може да стане. Начертани са червени линии, които ние няма как да преодолеем, това е последният шанс, ако при тези преговори се разберем да получим подкрепа, особено от ПП-ДБ. Има ли значение кой ще стане премиер, когато милиардите стоят в Брюксел и безвъзвратно са загубени. Когато г-н Трифонов беше първа политическа сила не направи правителство, а сега, когато е предпоследен, иска да доминира в правителство", каза още Борисов.

Призова всички да се успокоят.

"Имаме една-две седмици да премислим. Изборите са лошо решение, но всички трябва да върнат крачка назад. Няма такова нещо експерти, всички преди да влязат в правителство са експерти", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова с рекордно класиране в ранглистата
Виктория Томова с рекордно класиране в ранглистата
Борисов: На практика няма как да се състави правителство
Борисов: На практика няма как да се състави правителство