НОВИНИ

Нетаняху: Активната фаза на сраженията в Газа приключва

Това обаче не е край на войната, Израел пренасочва военни към Ливан

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:26, 24.06.2024
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Активната фаза на сраженията в Газа и борбата срещу Хамас приключва, но това не означава край на войната. Това заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Войната ще приключи, когато радикалната палестинска групировка бъде напълно лишена от власт. По думите му, скоро израелски военни ще бъдат пренасочени към границата с Ливан, където сраженията между израелската страна и проиранската шиитска групировка Хизбула стават все по-интензивни.

Израелска офанзива в Ливан може да увеличи риска от разрастване на конфликта и въвличането на Иран и неговите проксита, това заяви високопоставен американски генерал. По думите на премиера Нетаняху, ако има споразумение за мир в Газа, то ще бъде съобразено изцяло с условията на Тел Авив. Нетаняху отхвърли идеята базираната на Западния бряг Палестинска автономия да управлява Газа вместо Хамас.

"В края на войната трябва да се направят две неща - демилитаризацията, провеждана от нашата армия, да продължи, и да бъде установена гражданска администрация. Надявам се, с подкрепата на определени държави в региона, това да се случи, и това е правилният начин да се върви напред. Ще ви кажа какво не съм готов да направя - не съм готов да бъде основана палестинска държава и тя да се управлява от палестинска власт. Не съм готов на това", заяви Нетаняху.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко прясна е "прясната риба" в заведенията по морето?
Колко прясна е "прясната риба" в заведенията по морето?
Как да предпазим домашните си любимци в горещините?
Как да предпазим домашните си любимци в горещините?