НОВИНИ

Тридневен траур след нападенията срещу храмове в Дагестан

Най-малко 15 полицаи са убити, има и цивилни жертви

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:35, 24.06.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Най-малко 15 полицаи са убити след атаки в руския регион Дагестан. Има жертви и сред цивилно население. В кавказката република е обявен тридневен траур, съобщи губернаторът ѝ - Сергей Меликов.

Контратерористичната операция в руската република Дагестан е приключила, съобщиха местните власти. Акцията започна след атаките в столицата Махачкала и град Дербент от вчера. Ликвидирани са шестима от нападателите.

Днешният ден се превърна в трагедия не само за Дагестан, но и за цялата страна. Знаем кой стой зад тези терористични атаки и какво се опитваха да постигнат. Това каза губернаторът на Дагестан - Сергей Меликов, часове след атаката срещу две православни църкви и две синагоги в Махачкала и Дербент. Според него, извършителите са се подготвяли в чужбина, и сега Дагестаен е директно въвлечен във войната срещу Украйна.

"Ще се провеждат още оперативно-издирвателни акции до разкриването на всички спящи клетки, които са се подготвяли предварително, включително и в чужбина. Бих искал да помоля вас, уважаеми дагестанци и всички гости на републиката, да бъдете спокойни. Ситуацията се контролира от правителството и от правоохранителните органи", каза той.

Съболезнования на близките на загиналите поднесе кметът на Махачкала.

"Съответните служби и силовите структури си свършиха работата, но, за съжаление, не се размина без загуби. Поднасяме искрени съболезнования на роднините и на близките, чиито синове и братя загинаха днес", каза Юсуп Умавов, кмет на Махачкала.

Спокойствието на късния неделен следобед на християнския празник Петдесетница е нарушено от изстрели. Мъже, облечени в черни дрехи, атакуват с огнестрелно оръжие, а след това палят православни храмове и синагоги в Махчкала и Дербент - в града има голяма израелска общност. Атакуван е и полицейски автомобил.

Следва няколкочасова контратерористичната операция, при която са ликвидирани шестима от извършителите на атаките. Дагестан е един от най-бедните руски региони, с предимно мюсюлманско население. Би Би Си припомня, че в Дагестан бяха задържани предполагаеми организатори на атентата на 22 март в Москва, когато при атака срещу концертна зала, бяха убити над 140 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ пуска златна въпоменателна монета "Св. св. Петър и Павел"
БНБ пуска златна въпоменателна монета "Св. св. Петър и Павел"
Нови удари в Крим - чути са взривове, избухнал е пожар
Нови удари в Крим - чути са взривове, избухнал е пожар