НОВИНИ

Ще има ли нова ескалация между Израел и Хизбула?

Скандален случай с ранен палестинец, завързан върху капака на джип, породи нови обвинения срещу армията на Тел Авив

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:30, 23.06.2024
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Задава ли се нов пълномащабен конфликт в Близкия изток?

Израел и ливанската шиитска групировка Хизбула за пореден ден си размениха удари. Израелският военен министър заяви, че Тел Авив е "готов на всякакви действия" в Ливан, а от ООН предупредиха, че нов конфликт би имал "унищожителни последствия".

Снимки: АП/БТА

Ескалацията става на фона на поредни обвинения към израелската армия за нарушаване на човешките права в окупираните територии, след като стана известен скандален случай с ранен палестинец, завързан върху капака на джип.

Събота, Дженин - на Западния бряг. Простелян в краката и ръката мъж е завързан на капака на джип на израелските сили. Конвоят се разминава с две линейки, но пациентът не им е предаден. Какво всъщност се е случило - израелски войници провеждат акция в Дженин. Нахлуват в къща, от която палестинецът Муджахед Азми се опитва да избяга, но е покосен от куршуми. Семейството му многократно призовава израелските сили да им позволят да извикат линейка. Вместо това те го завързват на капака на една от колите си и го отвеждат.

"Братовчед ми Муджахед беше ранен. Стоя така около 2 - 3 часа преди израелските войници да решат да го отведат. Казаха ни, че е настанен в болница", разказа Раафат Азми, очевидец.

От Червения полумесец заявиха, че пострадалият мъж е получил медицинска помощ. Израелската армия призна, че войниците са превишили значително правомощията си и не са спазили протокола.

Осем месеца и половина след началото на войната между Израел и Хамас, Тел Авив има все по-малко подкрепа - критики към израелския премиер идват както от Запада, така и от неговите доскорошни коалиционни партньори и дори от редиците на армията. Преди дни Бенямин Нетаняху обвини Джо Байдън, че Вашингтон умишлено бави доставките на оръжия за израелската армия.

"Аз съм против прекратяването на войната, докато Хамас остават на власт. Готов съм да поема атаки към самия мен, ако това означава, че ще гарантирам сигурността на Израел", заяви Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Коментарът му идва часове преди визитата на военния министър Йоав Галант в Съединените щати. Там заедно с Лойд Остин и Антъни Блинкен ще обсъдят както конфликта в Газа, така и напрежението между Израел и ливанската шиитска групировка Хизбула.

"Готови сме на всички необходими действия, когато става дума за Газа, Ливан и други места", подчерта Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

Още в началото на войната на 7 октомври от Хизбула откриха втори, макар и частичен фронт по северната граница на Израел. В изминалите седмици обаче, все повече изглежда сякаш Тел Авив и групировката се готвят за пълномащабен конфликт. Голяма част от жителите на селищата и от двете страни на израелско-ливанската граница са евакуирани заради честите взаимни обстрели. Хизбула разполага с добре въоръжена и тренирана армия, както и с подкрепата на Иран. От своя страна Израел също има завидна военна мощ и ценен съюзник в лицето на Съединените щати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен спечели Гран При на Испания за трета поредна година
Макс Верстапен спечели Гран При на Испания за трета поредна година
Яник Синер се наложи над Хуберт Хуркач и спечели титлата в Хале
Яник Синер се наложи над Хуберт Хуркач и спечели титлата в Хале