НОВИНИ

Обратно броене преди Олимпиадата - ще могат ли парижани отново да плуват в Сена

Във френската столица продължава подготовката за голямото събитие, въвежда се специална организация, повишени са мерките за сигурност

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
14:23, 23.06.2024
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Обратно броене преди Летните олимпийски игри в Париж. Във френската столица продължава подготовката за голямото събитие, въвежда се специална организация, повишени са мерките за сигурност.

Един от големите въпроси е ще могат ли парижани отново да плуват в Сена - обещание, което дадоха местните власти близо век след въвеждането на забраната заради замърсяването на водата на реката.

Блокираното движение, строителните дейности и засиленото полицейско присъствие са част от живота във френската столица, която се очаква да посрещне над 15 милиона туристи това лято.

Достъпът до основните забележителности в града остава затруднен, тъй като около тях се изграждат трибуни за зрителите на Игрите.

Така пред фонтаните и обелиска на площад Конкорд се монтират съоръжения за състезанията по баскетбол 3х3, BMX фрийстайл, скейтборд и брейк денс.

Преминаването с автомобил през централния площад е забранено, а това води и до проблеми с придвижването в града.

"Проблемите, които откривам като турист преди Олимпиадата, са от този тип - много от атракциите са оградени. Ако нещо е разочароващо, то е броят на атракциите, за които сме пътували през половината свят, тъй като сме от Австралия, но не можем да стигнем и да снимаме", коментира Найджъл, турист.

От 18 юли - една седмица преди церемонията по откриването на Олимпийските игри, край бреговете на Сена се въвеждат и нови мерки за сигурност.

Достъпът до зоната около реката ще става със специален QR код, който може да бъде получен само от хората, които живеят и работят в нея. Чистотата на реката е и още едно предизвикателство пред организацията на Олимпиадата.

Заради дъждовното време през юни и проблеми с канализацията в града Сена все още не отговаря на изискванията за безопасност при плуване, а това би могло да отложи с няколко дни провеждането на състезанията по триатлон, свободно плуване и паратриатлон, ако реката не бъде достатъчно чиста навреме.

Въпреки това от кметството на Париж остават убедени, че до отмяна на състезанията по Сена няма да се стигне.

"Не мисля, че Сена ще бъде чиста до началото на Олимпийските игри, защото според мен почистването ѝ започна много късно, а тя е мръсна от много време, за да бъде чиста до юли", каза още Елиз Морансе, жителка на Париж.

За почистването на реката са инвестирани над милиард и 400 милиона евро.

А целта е парижани да могат отново да плуват в Сена - за първи път след забраната за това преди точно 100 години. Важна част от очакваното наследство на Олимпийските игри в Париж.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА замина за лагера в Банско с група от 26 футболисти
ЦСКА замина за лагера в Банско с група от 26 футболисти
Александър Везенков: Първият ми сезон в НБА беше луд
Александър Везенков: Първият ми сезон в НБА беше луд