НОВИНИ

"Чичо Цено" 2? Ще бъде ли отново опорочен вотът в Малорад

Слаб интерес към машинното гласуване

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мирослава Георгиева
12:49, 23.06.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

В Борован днес гласуват за общински съветници, а във врачанското село Лиляче за нов кмет.

В скандалното село Лиляче на изборите през октомври миналата година ви показахме как външни хора участват в преброяването, а съдът установи проблеми с броя на недействителните бюлетини.

Нормално протича изборният ден както в община Борован за общински съветници, така и вотът за кмет във врачанското село Лиляче. Ниска е избирателната активност в Лиляче - едва 11% при избиратели около 1030.

А в община Борован активността е 32,5%. Там интересът към машинния вот е изключително слаб. Днес избирателите от двата района споделиха, че имат притеснения за честността на вота.

След публикуването на кадрите от видеонаблюдението на пета секция в борованското село Малорад на 29 октомври се стигна до касиране на изборните резултати за общински съветници.

БНТ първа ви показа как председателят на секцията и един от членовете ѝ дописват преференции за част от кандидатите. Днес секцията е с нови членове, с изключение на един - Ивелина, която обаче не е сред обвинените за манипулация на вота.

"Смятам, че ще бъде честен вотът, защото няма да има манипулации сега, както предните пъти", заяви Ивелина Петрова, член на 5 СИК в село Малорад.

От сутринта хората чакаха да упражнят правото си на глас. Повечето вярват, че този път вотът няма да бъде опорочен.

"Триковете много добре знаят как да ги правят, ще направим всичко възможно да няма проблем. Доста различни лица има поставени в секциите, така че се надявам да спре този порочен процес, който продължава от десетки години", коментира Светослав Георгиева, наблюдател в село Малорад.

Вотът от 29 октомври във врачанското село Лиляче също беше касиран. В 100-та избирателна секция възникна спор за броя на недействителните бюлетини, бяха установени грешки в секционните протоколи, а на видеонаблюдението при отчитането на вота се намесиха и външни хора.

Сега членовете на избирателните комисии са почти същите, но с разменени функции. А избирателите недоволстват.

"В комисията са членове, които са присъствали на предните избори, които поради вина на комисията са касирани изборите. А едни и същи лица се допускат в изборния ден като членове. И аз от това съм много възмутена и не смятам, че ще бъде нещо по-различно от миналия път", допълни Галина Иванова, жител на с. Лиляче.

"Това сме хора, които сме от много години и си разбираме от работата, затова изразяват недоволство отвън, не за друго, че не слагат тях, а слагат нас", каза още Ваня Константинова, член на 100 СИК в с. Лиляче.

От ОИК-Враца обаче заявиха, че след като срещу тях няма повдигнати обвинения могат законно да участват в нови избори.

Вижте още в прякото включване на Мирослава Георгиева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След смъртта на англичанин в болница в Пловдив - каква е версията на охранителната фирма
След смъртта на англичанин в болница в Пловдив - каква е версията на охранителната фирма
Никола Цолов завърши шести в основното състезание в Барселона
Никола Цолов завърши шести в основното състезание в Барселона