НОВИНИ

На Петдесетница - църквата в Куманово търси дарители

Покривът ѝ тече, гредоредът е изгнил, а носещите стени са напукани дълбоко

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Светлана Ганчева
12:01, 23.06.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Петдесетница е! Отбелязваме рождения ден на Христовата църква.

На този ден Господ Иисус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух. Когато Апостолите се изпълнили със Светия Дух, те започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели. Така на Христовите ученици била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи.

Църквата "Света Троица" в Куманово е осветена през 1832 година. Била е и духовно убежище, и училище, а днес се нуждае от помощ. Покривът ѝ тече, гредоредът е изгнил, а носещите стени са напукани дълбоко. От две години църковното настоятелство търси начин за спасяването на храма.

"Имаме решение, което се оказа, че не е достатъчно, търсим в момента архитекти, конструктори. Хората са православни, вярата крепи човешкия дух, тя обединява хората, затова е важно да се съхрани", заяви Венцислав Филипов, член на църковното настоятелство в с. Куманово.

За да помогнат на храма, в Куманово днес направиха курбан, а всички средства от него ще отидат в дарителска сметка, в която вече са събрани близо 11 000 лева. Местните искат да запазят църквата си.

"Била е преди нас, ще остане и доста след нас. Църквата винаги е била средище, в селата е била духовен център, събирала е хората, обединявала ги е, затова е важно винаги да има църква в селото", коментира Росен Марков.

Търсят се дарители, за да се укрепят първо основите на храма. Настоятелството ще постави плоча с имената им, а хората от селото ще помогнат и с труд.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серия от частични местни избори в страната - как протича вотът в Хасково
Серия от частични местни избори в страната - как протича вотът в Хасково
В Световните дни на йогата - демонстрации в 44 населени места у нас
В Световните дни на йогата - демонстрации в 44 населени места у нас